Beden Sağlığı Tiroid nasıl tedavi edilir? (Tiroid nedir?)

Tiroid nasıl tedavi edilir? (Tiroid nedir?)

Paylaş
Tiroid nasıl tedavi edilir? (Tiroid nedir?)

Metabolizmamızın düzenli çalışması için büyük önem taşıyan tiroid bezlerinde meydana gelen değişikliklerin zamanında teşhis edilmesi tedavi sürecini olumlu etkiliyor. Peki tiroid tedavisi nasıl olur, tiroid ameliyatı nedir? İşte cevabı...

Vücudumuzun metabolizmasının sağlıklı çalışabilmesi, başka bir deyişle enerjimizin ihtiyaç duyan organlara dengeli dağıtımının sağlanabilmesi için hayati önemi olan 2 salgı, tiroid bezi tarafından salgılanır. Boynumuzun ortasındaki kıkırdağın altında bulunan tiroid bezleri iyi ya da kötü huylu tümörler, boyutlarının büyük olması, az ya da fazla çalışmaları gibi sebeplerle vücutta pek çok farklı hastalığa yol açabilir. Bu hastalıklardan bazılarının tedavisi ise öncelikle tiroid bezlerinin tedavi edilmesini gerektirir.

Tiroid bezlerinin tedavisi, hastalığın boyutlarına göre medikal ya da cerrahi olabilir. Çok merak edilen tiroid cerrahisi hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Kamil Gülpınar bilgi verdi:

TİROİD CERRAHİSİ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİ?

"Tiroidinin her hastalığı cerrahi müdahale gerektirmez. Örneğin tiroidin az çalışması medikal olarak tedavi edilir ama fazla çalışmasının tedavisi cerrahi olabilir. Yine de önce medikal çözümler denenir. İlaçların işe yaramadığı durumlarda tiroid bezinin tamamı ya da büyük kısmı çıkartılarak müdahale edilebilir. Tiroid salgısının normal seviyede olduğu fakat bezlerin yapısal olarak bozuk olduğu nodül ve kanser oluşumlarında ise ameliyat ilk tercih olur.


Doç.Dr. Kamil Gülpınar

Tiroid cerrahisinde, hastalığın derecesine göre tiroid bezlerinin ne kadarının alındığına göre isimlendirilen çeşitli metotlar uygulanır. Bezlerin tamamen alınması 'total tiroidektomi', yarısının çıkarılması ise 'lobektomi' olarak adlandırılır. Gerek bulunduğu yer gerekse fonksiyon olarak son derece hayati bir öneme sahip olan tiroid bezlerinin ameliyatının deneyimli bir cerrah tarafından yapılması gerekir.

TİROİD CERRAHİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER

Operasyona karar verilen hastalardan, ameliyat saatinden en az 8 saat önce beslenme faaliyetine son vermeleri istenir. Yaklaşık 2 saat süren operasyon sırasında hastalar genel anestezi altında uyutulurlar. Boyunda açılan standart bir kesiden bezlere ulaşılır. Sorunun boyutuna ve cerrahın tercihine göre daha küçük bir kesiden, video kamera kullanılarak da operasyon gerçekleşebilir. Bazı özel durumlarda tiroid ameliyatı, koltuk altından girilerek bir robot aracılığıyla da yapılabilir."

Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Kamil Gülpınar, hastaların ameliyatın ertesi günü normal hayatlarına dönebileceklerini fakat aşırı kuvvet gerektiren işlerden bir süre uzak durmaları gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı