Gündem TMMOB Başkanı: Proje için ciddi bilimsel çalışma gerekli

TMMOB Başkanı: Proje için ciddi bilimsel çalışma gerekli

Paylaş
TMMOB Başkanı: Proje için ciddi bilimsel çalışma gerekli

TMMOB Başkanı Soğancı, "Kanal İstanbul" projesine ilişkin, "Altında ciddi bilimsel çalışma gereklidir. Sanıyorum Başbakan'ın böylesi bir çalışması yok" dedi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Bursa İl Koordinasyon Kurulunun düzenlendiği Bursa 3. Kent Sempozyumu’na katılmak üzere geldiği Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi’nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı "Çılgın Proje: Kanal İstanbul" hakkındaki soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

Basın mensuplarının "Projeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Soğancı, şöyle konuştu:
"Bu türden büyük projelerin, diliyorum arkasında çok değerli mühendislik çalışması, çok değerli akademisyen çalışması, bilim insanı çalışması vardır. Türkiye’de bu tür sözler, siyaset yapan hele Başbakan’ın ağzından, popülist, altı boş, gereksiz iş ise gündemi boş yere meşgul eder. Hakikaten anlatılan iş, mühendislik işidir ve yapılabilir. Bu türden kanallar 100 yıldır yapılıyor ama deniz bilimleri, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki akışkanlık dikkate alınmalı. Boğaz musluk görevindedir, üstten akış, alttan ters akışı olan... Bu çok ciddi bir bilimsel veriye dayanır. Gizli kapaklı nasıl oldu? Bilim dünyası ve üniversiteler arasında tartışılmadı. Bunlar yapılmadan söylenmiş bir proje ise arkasında bir şey yok ise ’insanlar için kötü sözlerdir, talihsiz konuşmadır’ diye düşünüyorum."

Haberin Devamı

Soğancı, Başbakan Erdoğan’ın, bunun bilimsel alt yapısını, mühendislik birikimini hemen açıklamak zorunda olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu dakikadan sonra hiçbir şansı kalmamıştır. Bunun arkasındaki dosyayı ortaya koymak zorundadır. Sadece çizim üzerinde kanal anlatılıyor. Toprağı nereye gidecek, suyun akışı nasıl sağlanacak? Bu ciddi bir mühendislik işi. Yapılabilir mi? Teknik olarak mümkündür. Böyle bir iş doğru mudur? Altında ciddi bilimsel çalışma gereklidir. Sanıyorum Başbakan’ın böylesi bir çalışması yok. Bunlar gizli kapaklı işler değildir. Çok yoğun tempoda, çok yoğun sayıda, çok farklı meslektaşımızın, bilim insanının deniz bilimcisinden yer bilimcisine, deprem bilimcisinden inşaatçısına komple çalışması gerekir."

Bir siyasetçinin bazı şeyler söylerken ucuz siyaset yapmaması gerektiğini dile getiren Soğancı, "Bunu görmek istiyoruz, dosyasını görmek istiyoruz. Sıkıntılı olduğunu söylüyorum, ’yapılamaz’ demiyorum. Yapılırsa ne olur, sorunun bir kısmı da esas budur. Yapılınca ne olur? ’Ben yaptım oldu’ denilecek projeler değildir" diye konuştu.