Ekonomi TMSF'de atama belirsizliği

TMSF'de atama belirsizliği

Paylaş
TMSF'de atama belirsizliği

Görev süresi yarın sona erecek olan Şakir Ercan Gül'ün bundan sonra tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Babacantarafından hukuki boşluk olduğu belirtilirken, Başbakanlıkta hazırlanan taslağın Meclis'e gelmesi ile konunun açıklığa kavuşması bekleniyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül’ün Şubat 2010’da başlayan Fon Kurulu başkanlık görev süresi bu ay sona erecek. Gül’ün bundan sonra tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından hukuki boşluk olduğu belirtilirken, Başbakanlıkta hazırlanan ilgili taslağın Meclis’e gelmesi ile konunun açıklığa kavuşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Şakir Ercan Gül’ün yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevi, yarın sona erecek. 1 Mart itibariyle TMSF’de yeni başkanın göreve başlaması bekleniyor. Bakanlar Kurulunca, Fon Kurulu başkanlık görevine atama yapılıncaya kadar geçecek sürede başkanlık görevini İkinci Başkan Abdullah Demiröz yürütecek. Demiröz’ün, TMSF Başkanlığına atanması da gündemde.

Şakir Ercan Gül’le birlikte üyelerden Rasih Muhammet Danış’ın görev süresi de yarın itibariyle sona erecek. Bakanlar Kurulu, üçlü kararname ile TMSF’ye yeni Fon Başkanının yanı sıra boşalacak üyelikler için de atama yapacak.

TMSF Başkanı ve Fon Kurulu üyeleri, görevlerinden ayrıldıktan sonra Fon’a devredilen kuruluşlarda görevlerinden ayrılmalarını izleyen 2 yıl içinde görev alamıyor.

Haberin Devamı

Bu arada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TMSF başkanları ve Kurul üyeleri ile ilgili Başbakanlık bürokrasisi tarafından bir çalışma yapıldığı belirtilmişti.

Başbakan Yardımcısı Babacan, özellikle TMSF Başkanının atama geçmişine bakıldığında, bundan sonra tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili hukuki boşluk olduğunu, bazı hukukçuların "tekrar atanabilir", bazılarının da "olmaz" dediğini belirterek, yapacakları düzenleme ile kurul üyeleri ve başkanlarının bundan sonra 6 yıllığına değil, 5 yıllığına atanacağını ve en fazla iki dönem görev yapacaklarını bildirmişti.

Babacan, "Yani 5 artı 5, 10 yıllığına sınırlamış olacağız. Dolayısıyla Başbakanlıkla AK Parti Grubu arasındaki teknik konuyu daha açıklığa kavuşturmuş olduk. Başbakanımızın talimatıyla bu şekle bağladık. Başbakanlıkta bununla ilgili gerekli taslak hazırlanacak, Meclis’teki arkadaşlarımıza iletilecek. Tabii takdir Meclis’in, ama Meclis’te torba yasa içinde onu bu şekilde çözmüş olacaklar. Dolayısıyla sınırsız bir süre söz konusu olmayacak. 5 artı 5, iki dönem sınırlı bir şekilde üyeler ve başkanlar bundan sonra görevlerini yapmış olacaklar. Ancak ne olursa olsun herhangi bir üyenin ya da başkanın toplam görev yaptığı süre 10 yılı geçmeyecek. İki dönem ya da bazı ara dönemler oluyor. Fakat 10 yıl ile sınırlamış oluyoruz. Atamadaki süreyi de 6 yıldan 5 yıla indiriyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

Bu arada, görev süresinin dolmasına birkaç gün kala Şakir Ercan Gül’ün tekrar atanıp atanmayacağı belirsizliğini korurken, TMSF’de şu ana kadar 8 yıl görev yapan Gül, Ali Babacan’ın yaptığı açıklamalara göre kanunun şekil alması ve tekrar atanması halinde 2 yıl daha başkan olarak görev yapabilecek.
1967 yılında Erzurum’da doğan Şakir Ercan Gül, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi İşletme Muhasebe Finansman Bilim Dalı’nda tamamlayan Gül, 1988-1989 yıllarında Halkbank Teftiş Kurulunda, 1989-2003 yılları arasında da Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunda görev aldı. 2003-2004 yıllarında İstanbul Defterdar Yardımcısı olan Gül, 2004-2010 yılları arasında TMSF’de İkinci Başkanlık görevini yürüttü. Gül, Şubat 2010’dan bu yana TMSF Başkanı olarak görev yapıyor.

Yıldız Taşdelen Erli - AA