Ekonomi TOBB ve TÜSİAD kuru gürültü yapıyor

TOBB ve TÜSİAD kuru gürültü yapıyor

Paylaş
TOBB ve TÜSİAD kuru gürültü yapıyor

CeBIT 2010 Bilişim Eurasia Fuarı'na Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bu sözleri damga vurdu...

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD), CeBIT 2010 Bilişim Eurasia Fuarı'nda düzenlediği “KOBİ'ler, İletişim ve Bilişim" konulu panele Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sözleri damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Panel sonunda konuşan Yıldırım, KOBİ'lerin CeBİT'e damgasını vurduğunu belirterek, “Bakarsanız bir böyle anlı şanlı sivil toplum kuruluşları var, sesi gür çıkan, çok çıkan, TOBB'du, TÜSİAD'dı, bilmem neydi. Bunların sesi kuvvetli çıkıyor ama arkasında bir şey yok” dedi.

KOBİ DESTEKLERİ ARTIRILMALI

Bakan Yıldırım, genellikle böyle büyük fuarların büyük dünya ve ülke markalarının gösterisine sahne olduğunu, CeBIT'e ise istihdamın yükünü taşıyan isimsiz kahramanlar olan KOBİ'lerin damgasını vurduğunu belirtti. Adı sanı bilinmeyen KOBİ'lerin Boeing, Airbus gibi şirketlere iş yaptığını ifade eden Yıldırım, bu bağlamda KOBİ'lere verilen desteklerin artırılması gerektiğinin altını çizdi. Bilişim sektörünün iki önemli özelliğinden birinin, çok hızlı gelişmesi bu nedenle düzenleyici otoritelerin gelişmeleri arkadan takip edebilmesi olarak tanımlayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

BİLİŞİM YALNIZLAŞTIRILIYOR

“İkinci olarak da bu sektör, yalnız bir sektör. Bilgisayarın tabiatı icabı herkes kendi başına bir şey yapıyor, hiç kimsenin birbiriyle teması yok. Bakarsanız bir böyle anlı şanlı sivil toplum kuruluşları var, sesi gür çıkan, çok çıkan, TOBB'du, TÜSİAD'dı, bilmem neydi. Bunların sesi kuvvetli çıkıyor ama arkasında bir şey yok. Bu ise sesi soluğu çıkmayan, sürekli üreten, Türkiye için dünya için üreten bir sektör ama organize değiller, bir araya gelemiyorlar. Bilişim biraz yalnızlaştırıyor insanı. KOBİ'ler daha fazla bir araya gelerek sinerjilerini artırmakla daha güzel hizmetler verebilirler. Yani Ali'ler, Binali'ler bir araya gelip 'binbirali' olurlarsa çok daha güzel bir sinerji oluşur. Daha ciddi bir gelişme olur diye düşünüyoruz.”

BLACKBERRY SORUNU KRİPTO İLE AŞILACAK

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Blackberry marka telefonlarda mesaj hizmetinin kaynağının Kanada'da bulunması nedeniyle izlenememesi nedeniyle devam eden güvenlik incelemesiyle ilgili, “Aletin mesaj hizmetinin çözümü yapılamıyor. Yetkili istihbarat kuruluşları yargı kararıyla ihtiyaç duyduğunda bunu Blackberry'de yapamıyorlar" dedi.

Haberin Devamı

“Yasaklama tercih ettiğimiz bir çözüm değil. 600 bin (Blackberry) kullanıcı var, mağdur olmalarını istemeyizî diyen Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nda Ulusal Kripto Yönetmeliği'nin bitme aşamasında olduğunu, yayınlandığında Blackberry sorununun aşılmış olacağını söyledi.

KRİZ TÜRKİYE'DE DEĞİŞİMİN MOTORU

Türkiye'nin bir değişim sürecinde olduğuna belirten Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder, krizin bu değişimin motoru olduğunu söyledi. Bilişimin; ekonomide, sosyal hayatın gelişiminde, iletişimde, inovasyonda değişimin temelini oluşturduğunu kaydeden Önder, “İşletmeler ve kurumlar, bir an önce bu değişimi fark edip, tüm iş süreçlerini bu değişim ve gelişim paralelinde yönetmelidir” dedi.

İşletmelerin ayağa kalmasında ve dünyayla rekabet noktasında bilgi teknolojilerinin önemine değinen Önder, verimlilik, performans, yurtiçi- yurtdışı satış ve pazarlama gibi tüm iş süreçlerinin bilgi teknolojileriyle etkin şekilde yönetilebileceğini söyledi.

KOBİ'YE ÖZEL ÇÖZÜMLER

Haberin Devamı

Garanti Bankası Ticari Kartlar Satış Pazarlama Müdürü Sinem Soğukçay ise, Garanti Bankası'nın KOBİ'lere yönelik çözümlerini anlattı. Amaçlarının teknolojik ürünleri faydaya dönüştürmek olmak olduğunu ifade eden Soğukçay, şöyle devam etti: “KOBİ'lerin ihtiyaçlarına cevap verecek, sektörel çözümler sunuyoruz. Mesela, bunlardan bir tanesi ön ödemeli kredi kartlarıdır. Zira, çalışanları sürekli sahada geçen bir firma, bu kartın harcanmasına ilişkin tanımlar yapabiliyor. Mesela, bu kart, sadece otel harcamaları için kullanılacak diye tanımlanırsa, personel o kartı, başka hiçbir yerde kullanamıyor. Diğer bir çözüm olarak, 'üretici- distribütör- bayi' projesiyle, burada çek veya senet olmuyor. Risk bankanın üzerinde oluyor ve firmalar nakit akışlarını dengede tutabiliyor. Aynı zamanda, ticari kartlarımız ile de işletmelere birçok avantaj sunuyoruz.”