Yaşam Tofaş net kârını %24,3 arttırdı

Tofaş net kârını %24,3 arttırdı

Paylaş
Tofaş net kârını %24,3 arttırdı

Ocak - Haziran 2014 döneminde 3.5 milyar liralık satış geliri elde eden Tofaş, sektördeki daralmaya rağmen, geçen yılın aynı dönemindeki cirosunu korudu.

Türk otomotiv sanayisinin öncü kuruluşu Tofaş, 2014 yılının ilk yarısında da istikrarlı performansını sürdürerek paydaşlarına değer yaratmaya devam etti. 3 milyar 495 milyon TL satış gelirine ulaşan ve yatırımlarına hız kesmeden devam eden Tofaş, ilk 6 aylık dönemde 226 milyon TL’lik yatırım harcaması gerçekleştirdi. Tofaş, dengeli iç pazar ve ihracat performansıyla ve teşvikli yatırımların vergi etkisinin şirket kârına olumlu katkısıyla, net kârını geçen yılın aynı dönemine göre %24,3 arttırarak 268,6 milyon TL’ye yükseltti. Tofaş, bu yılın Ocak - Haziran döneminde, bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarıyla binek ve hafif ticari araç olmak üzere, toplam 33.422 adetlik perakende satış gerçekleştirerek iç pazarda %11,6’lık pay elde etti. Geçen yıla oranla toplamda %32 oranında daralma yaşanan hafif ticari araç pazarında ise 6 aylık dönemde 16.730 adet araç satışı ve %27,4’lük pazar payıyla liderliği elinden bırakmadı.

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısında 106.974 adetlik üretime imza atan Tofaş aynı dönemde 75.670 adetlik ihracat gerçekleştirdi. Üretiminin %71’ini ihraç ederek bu alandaki istikrarlı performansını da sürdüren Tofaş’ın, 6 aylık dönemdeki ihracat geliri 1,1 milyar dolara ulaştı. Tofaş 2014’ün ilk 6 ayında 321 milyon dolarlık dış ticaret fazlası elde etti. Şirketin ilk 6 aylık performansını değerlendiren Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Başarılı bir 2013 yılının ardından istikrarlı bir yolda olduğumuzu görüyoruz. Geçen yıl Dünya Klasında Üretim Programı-WCM kapsamında Altın Seviye ile ödüllendirilmiş, Bursa’da 2013 yılı Kurumlar Vergisi rekortmeni olmuştuk. Ayrıca geleceğe yön vereceğine inandığımız yeni model yatırımlarımızın yanı sıra başarılı satış grafiğimiz, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hız kesmeden devam ediyor. Hatta bu yıl iç pazarda varlığımızı güçlendirirken küresel arenada varlığımızı genişletiyor, kuvvetlendiriyoruz. Ortaklarımız Koç Holding ve 1 Ağustos 2014’te resmi olarak birleşme süreci tamamlanan Fiat Chrysler’den (FCA) aldığımız güçle çalışmalarımıza aynen devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İhracat rotaları artıyor

“Geldiğimiz nokta, bize zamanın ruhunu doğru okuduğumuzu bir kez daha gösterdi” diyerek sözlerine devam eden Başaran, “Önümüzdeki yakın dönemde Doblo ile Kuzey Amerika ve Kanada gibi, bizim için yeni bölgelerde faaliyetlerimize başlayacağız. Ertesinde, fikri sınai hakları bize ait olan binek otomobil projemizi hayata geçiriyor olacağız. Süregelen yatırımlarımız ve artan ihracat rotalarımızla bugün olduğu gibi ileride de ülke ekonomisine ve Tofaş’ın paydaşlarına değer yaratmaya devam edeceğiz. Otomotiv, ihracattaki başarılı ivmesi ile Türk ekonomisinin lokomotif sektörü olmaya devam ediyor. İçinde bulunduğumuz koşullar tüm sektör için yılın ikinci yarısının daha verimli geçeceğinin sinyallerini veriyor” dedi.