Dr. Ender Saraç Tok tutacak süper öneriler
HABERİ PAYLAŞ

Tok tutacak süper öneriler

Haberin Devamı

Merhaba, bugün dizimizin 5’inci günü. Zayıflama konusunda en çok sıkıntı çekilen konulardan biri de aç kalmak. Pek çok kişi diyet sırasında aç kalma korkusu yaşıyor. İyi düzenlenmiş bir sağlıklı zayıflama programında böyle bir korkuya yer yok. Çünkü ara öğünler doyurucu ve sağlıklı olur. Bugün size tok tutan yiyecekleri ve yapmanız gerekenler konusunda bazı tavsiyelerde bulunacağım...

Aç kalmamak elinizde

1) Sık sık yeşil elma, zerdeçal, nane kokularını koklayın.

2) Asla uzun süre aç kalmayın. Mutlaka ara öğünler yapın.

3) Yemeklerden 10 dakika kadar önce ıhlamur, mate karışım çayı için.

4) Gün içerisinde ara öğünlerde yulaflı büsküvi, müsli, yulaf ezmesi, kepekli ürünler gibi tok tutucu ara öğünlere ağırlık verin.

5) Kan şekerini hızla yükselten beyaz un ve beyaz şekerli gıdalardan kaçının. Bu gıdalar daha hızlı acıktırır.

6) Organik krom hapları kan şekerinin dengelenmesine ve açlık tatlı krizlerine yardımcı olabilir.

7) Yemekleri yerken uzun uzun çiğneyin. Çok hızlı bir şekilde sofradan kalkmayın.

8) Elma kabuklarındaki pektin maddesi tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle ara öğünlerde veya çok açıktığınızda kabuklu yeşil elmayla birlikte bir avuç tuzsuz leblebi tüketin.

9) Yine acıkmaya karşı ara öğünde 1 büyük bardak ılık light süt içerisine iki çorba kaşığı yulaf ezmesi koyarak yiyin.

10) Mercimek, nohut, börülce, barbunya gibi bakliyatlar, haşlanmış tavuk eti, balık buğulama, yağsız ızgara köfte, yumurta beyazından omlet, hindi şiş uzun süre size tok tutarak kolay acıkmanıza engel olabilir.

11) Stres ve gerginlik açlık hissi oluşturuyorsa 1 fincan melissa çayı içmek, burundan nefes alıp daha uzun sürede gevşeyerek nefes vermek ve bir parmak bitter çikolatayı ağızda yavaş yavaş emmek sinir sisteminizi sakinleştirir.

12) Kendini çok az hissediyorsanız tüm bu önerilere rağmen kendinize güvenmiyor, fazla yemekten korkuyorsanız o zaman 1 haşlanmış yumurtayı üstüne biraz kimyon serperek yiyin. Yumurta hem besleyici hem de tok tutucu olarak sonrasındaki 1 saatte gereksiz ve yanlış atıştırmalara engel olabilir.

13) Marul da tokluk hissi sağlar.

14) Salatalık da size tokluk hissi verir, susuzluğu giderir.

GÜNÜN MEYVESİ

Kiraz, vişne C vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda kirazın akrabası olan vişne C vitamini açısından daha da zengindir. Her ikisi de cilt ve gözler için yararlı olan A vitaminin öncü maddesi olan Beta karoteni bolca içerirler. Kiraz ve vişneyi koparıldıktan sonra süratle soğuk hava şartlarında veya buzdolabında saklamak gerekir. Yoksa 3-5 gün içinde bozulabilir ve çürüyebilir. Çiğ olarak yenmeleri çok yararlıdır ve kısmen meyvelerinin de sapları gibi idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Bol miktarda yenen kiraz ve vişnenin kolesterolün düşmesine yardımcı bir etkisi de vardır. Bu meyveler aynı zamanda reçel, meyve suyu ve marmelat yapımında da bolca kullanılırlar. Konsantre olarak vişne aynı hacimdeki portakaldan yüz misli daha çok C vitamini içerir. Tam olgunlaşmamış hamımsı kiraz ve vişnede C vitamini oranı da daha yüksektir. Ortalama bir kase kirazda 31 kalori varken şekerin daha düşük olduğu vişnede bu oran daha da düşüktür. Meyvenin yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşmaktadır. İçinde potasyum ve kalsiyum oranı yüksektir. Ayrıca magnezyum ve fosfor da vardır. Kalp için yararlı olan follatlar vişne ve kirazda yeterince mevcuttur.

DİK DURUN, ZAYIF GÖRÜNÜN

Maalesef toplumumuzda pek çok kişi belki hayat yorgunluğundan veya yeterince egzersiz yapmamaktan, belki de bilgisayarlardan dolayı kambur duruyor. Bir insanın kendine yapabileceği haksızlıklardan biri de dik durmamak, kambur durmaktır. Şimdi aynanın karşısına geçin ve basit bir deneme yapın. Ayna ile aranızda yaklaşık 2-3 metrelik bir mesafe olsun. Önce kendinizi gevşek tuttuğunuz, hafif kambur durduğunuz ifadenizle kendinize bakın. Sonra da başınızı dik tutup omuzları hafifçe geriye, göğsü hafifçe ileri alıp aynı şekilde yine kendinize bakın. Sadece dik durup ve postürünüzü düzelterek boyunuzu 2-3 santim daha uzunmuş gibi gösterirsiniz. Boydaki her santim aynada sizi iki kilo daha inceymiş gibi gösterir. Postürünüze ve vücut şeklinize dikkat edin. Aynanın karşısına geçin ve kararı kendiniz verin. Artık bundan sonra vücut şeklimize dikkate diyoruz. Dik ve uygun bir postürde duruyoruz.

MÜSHİL VEYA İDRAR SÖKTÜRÜCÜLERLE ZAYIFLANIR MI?

Aman dikkat! Bağırsak boşaltıcılar, müshiller ve idrar söktürücüler ancak bazı hastalık durumlarında kullanılır. Sakın kendi başınıza incelmek, ödem veya şişliği atmak için kimyasal ilaçları kullanmayın. İdrar söktürücüler çok önemli bir madde olan potasyumu fazla miktarda vücuttan atabilir. Bu durum da kas kramplarına, yorgunluğa hatta ileri durumlarda kalp durmasına neden olabilir. Bağırsak boşaltıcılar ise uzun süre kullanılırsa alışkanlık yapabilir. Bağırsak mukozasına zarar verebilir, iyon mineral dengelerini bozabilir. Asla kendi başınıza kullanmayın. Sağlıklı bir zayıflama yöntemi değildir.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

Sabah yataktan kalktıktan hemen sonra 1 bardak ılık, ballı limonlu su için. Yarım tatlı kaşığı balı, 8-10 damla limon suyunu ılık suya karıştırın.

SABAH: - 1 dilim kızarmış tam çavdar ekmeği - 3-4 parmak yağsız taze peynir - 1 salatalık  7-8 adet maydanoz

ARA: - 2 orta boy salatalık.

ÖĞLE: -100 gram ton balıklı 1 kase yeşil salata - 2 salatalık.

ARA: - 7-8 adet diri çilek - 3 ceviz içi.

ARA: - 1 bardak yağsız süt.

AKŞAM: - 1 porsiyon zeytinyağlı kabak - 4 kaşık bulgur pilavı - Söğüş salatalık, sivri biber, taze nane, roka, dereotu, maydanoz.

GECE: - 1 avuç kiraz - Küçük bir avuç tuzsuz kabak çekirdeği

SERİNLETEN LEZZET

Havalar ısınmaya başlayınca daha soğuk bir şeyler içme ihtiyacımız artıyor. Besleyici ve keyifli, serinletici güzel bir ara öğün önerisi olarak size çilekli milkshake’i öneriyorum. Milkshake’inizi vişneli, şeftalili olarak da yapabilirsiniz

ÇİLEKLİ MİLKSHAKE

MALZEMELER: - 1 avuç dolusu çilek - Yarım su bardağı light süt - 1/4 çay kaşığı vanilya - 4 adet küp buz - Çok az krem şanti

HAZIRLANIŞI: Çilekleri dilimleyin. Dilimlediğiniz çilekleri, sütü, vanilyayı 3 adet küp buzu ve çok az krem şantiyi blendır’dan geçirin. Milkshake’i çırpmaya başlamadan önce bardağınıza da buz koyun. 30 saniye kadar malzemeyi çırpın ve buz dolu bardağa koyun. Çilekli milkshake’iniz üzerine yine çilek ya da başka bir meyvesinin püresini koyup süsleyebilirsiniz.

YARARLARI: Ara öğünde görsel ve lezzet olarak farklı ve keyifli gıdalar almak isteriz. Sıcak havalarda da çok fazla seçenek aklımıza gelmez. Ara öğünde içeceğimiz krem şantisi çok az, şeker konmamış ve yağsız sütten yapılmış milkshake iyi bir seçenektir. Çünkü ağır ve şekerli veya hamur işi tatlılar, çok yağlı ara öğünler yerine bu keyifli ve serinletici içecekle hem kalsiyum ve protein almış oluruz. Hem de meyvelerle anti oksidan ve vitamin alırız. Genelde ısıyla etkinliği büyük ölçüde ölen C vitamini bu tür ara öğün tatlılarıyla soğuk olarak tüketildiğinde etkinliğini büyük ölçüde korur. Çileğin, vişnenin, karadutun ve genelde ekşi meyvelerin iyi bir C vitamini kaynağı olduğunu hatırlatırım.

4

Sıradaki haber yükleniyor...
holder