Gündem Tokat saldırısını PKK üstlendi

Tokat saldırısını PKK üstlendi

Paylaş
Tokat saldırısını PKK üstlendi

Tokat saldırısını PKK üstlendi

Terör örgütü PKK, Tokat'ın Reşadiye İlçesi Sazak Köyü'nde 7 askerin şehit edildiği saldırıyı üstlendi. PKK, önceki gün Reşadiye'nin Sazak Köyü'nde jandarmaya ait aracın taranıp, 7 askerin şehit edilmesi, 3 askerinde yaralandığı saldırıyı, kendisine yakın internet siteleri aracılığıyla üstlendi.

Haberin Devamı

Saldırı talimatının Kandil Dağı'ndan verilmediği açıklamada, "Öcalan söz konusu olduğunda her birimin kendi inisiyafitini ile eylem yapma hakkına sahiptir" denildi. Saldırıyı, Tunceli'deki PKK'lıların kendi inisiyatifi ile yaptığı duyuruldu.

DTP'DEN İLK YORUM

PKK'nın saldırıyı üstlenmesinin ardından DTP'den ilk açıklama Selahattin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş şöyle konuştu: Yaşam hakkı kutsaldır. Hangi örgütün üstlendiği tavrımızı değiştirmez. Kaygılarım büyüdü. Bütün siyasiler meseleyi daha ciddi ele almalı. Bir daha yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız. Umut ediyoruz gelişmeler daha kötüye gitmez. Bir daha böyle olaylar yaşanmasın.. Örgüt eylem yapmasın operasyonlar dursun' dedi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ise 'Cana yönelik eylemleri tasvip etmiyoruz' dedi.

Haberin Devamı

7 ŞEHİDİN FAİLİ 'HAYALET' TİM Mİ?

Milliyet Gazetesi'nde Tolga Şardan saldırıyı, ekim ayında bölgede görülen 20 kişilik PKK grubundan kopup 'gizlenen' küçük bir timin yaptığının sanıldığını yazdı. Haber şöyle:

Bölgedeki bir grup PKK’lıyla ilgili olarak Tunceli ile Tokat’taki güvenlik birimlerinin ekim ayında önemli yazışmalar yaptığı ortaya çıktı. Eylemi, Tokat’tan ayrılan ancak Tunceli’ye ulaşmayan bir grubun yapmış olması ihtimali araştırılıyor

Eylemin gerçekleştiği bölge ve eylem dönemi itibarıyla daha çok yasadışı DHKP-C örgütü üzerinde duran güvenlik birimleri dün yeni bilgilere ulaştı. Bölgede grubu olmadığı ifade edilen PKK’nın yaklaşık 20 kişilik bir grubunun ekim ayına kadar bölgede faaliyet yürüttüğü saptandı.Tokat kırsalında faaliyet yürüten yaklaşık 20 kişilik silahlı bir PKK grubunun Tunceli ile Tokat valilikleri bünyesindeki güvenlik birimleri arasında önemli resmi yazışmalara konu olduğu belirlendi. Bu dönemde, kendi kırsal alanındaki terörist faaaliyetleri izleyen Tunceli’deki güvenlik birimleri ekim ayı sonunda Tokat Valiliği’ne bağlı güvenlik birimlerine resmi bir yazı gönderdi.Kendi bölgelerine, Tokat’taki 20 kişilik bir PKK’lı grubunun Sivas üzerinden gelmesinin beklendiğini belirten Tunceli’deki güvenlik birimleri, bu grubun eksik olduğuna dikkati çekerek, timin tamamının gelip gelmediğini sordu.

Haberin Devamı

Tamamı ayrıldı

Tokat Valiliği’ne bağlı güvenlik birimleri ise Tunceli’nin bu yazısına gönderdikleri yanıtta, timin tamamının bölgeden ayrıldığı değerlendirmesini yaptı. Her iki kentteki güvenlik birimlerinin yazışmalarından Tokat’ta bir grubun kış öncesine kadar bölgede üslenmeye devam ettiği anlaşıldı. Tamamının Tokat bölgesinden ayrıldığı belirtilen PKK’lı grubun birden fazla time ayrılma olasılığı değerlendirildi. Pazartesi günü yaşanan saldırıyı da bölgeden ayrılan ancak Tunceli’ye ulaşmayan grubun gerçekleştirmiş olması ihtimali değerlendiriliyor.

Kimse üstlenmiyor

Ankara’daki üst düzey emniyet yetkilileri “DHKP-C bu eylemi gerçekleştirmiş olsaydı olayı üstlenirdi. Ancak hâlâ bir üstlenme yok. Bir yandan da eylem, PKK açısından zamansız ve tepki çekici biçimde oldu. Bu durum örgütün siyasi kanattaki çalışmalarına da darbe vurur” dedi. Bir emniyet yetkilisi de, ekim sonundaki yazışmanın ışığında eylemin PKK’ya daha yakın durduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı