Gündem Tokat'ta lisedeki skandalda flaş gelişme! Bakanlık harekete geçti

Tokat'ta lisedeki skandalda flaş gelişme! Bakanlık harekete geçti

Paylaş
Tokat'ta lisedeki skandalda flaş gelişme! Bakanlık harekete geçti

Osmanlı döneminde Damat Ferit hükümetinde Şeyhülislam olarak görev yapan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'e ölüm fetvası çıkartan Mustafa Sabri'nin adının Tokat'ta yeni açılan bir imam hatip lisesine verilmesi tepki çekmişti. Yaşanan gelişmenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı okulun adını değiştirdi. Okula bir şehidin adı veriliyor. Okulun yeni adı Şehit Yakup Akdağ İmam Hatip Lisesi oldu.

Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk ve Kuvayi Milliye kuvvetleri için ölüm fetvasını kaleme alan Mustafa Sabri’nin adının Tokat’ta yeni açılan bir imam hatip lisesine verildiği ortaya çıktı.

Yazılı açıklama yapan Eğitim- Sen, okulun isminin derhal değiştirilmesini istedi. Mustafa Sabri’nin adının daha önce Tokat’ta kurulan vakfa verildiği ve emekli öğretmen Hami Karslı’nın açtığı davanın ardından vakfın isminin değiştirildiği ortaya çıktı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ


Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, konunun kendilerine intikal etmesi üzerine hemen hareke geçtiklerini belirtti. Yetkililer, okulun adının derhal değiştirilmesi talimatı verdi.

Okula 24 Temmuz'da Siirt'in Baykan ilçesinde, seyir halindeki sivil araçta bulunduğu sırada teröristlerce uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda şehit düşen 29 yaşındaki Jandarma Astsubay Üstçavuş Yakup Akdağ'ın ismi verildi.

Böylece okulun yeni adı Şehit Yakup Akdağ İmam Hatip Lisesi oldu.


"EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ"


EğitimSen Tokat Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, kent merkezinde yeni açılan imam hatip lisesine Mustafa Sabri’nin isminin verilmesine tepki gösterildi. Açıklamada, “Damat Ferit hükümetinde şeyhülislam olarak görev yapan 1869 Tokat doğumlu Mustafa Sabri; Mustafa Kemal için ‘Sultan Osman Oğlunun’ makamına geçmek isteyen kişi diyen, aynı zamanda İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ne mensup bir kişidir. İstanbul hükümetinin, Anadolu’daki milli mücadele hareketine karşı yumuşak davrandığını savunmuş, Sevr Antlaşması’nın kabulünü ısrarla istemiş hatta bunun için eşinden bile eleştiri almıştır. Milli Mücadele’ye karşı daima olumsuz tutum ve davranışlar içerisinde yer alan Mustafa Sabri, yeni kurulan Türk devletini ve rejimini daima eleştiren, tüm inkılaplara karşı çıkan, Cumhuriyete ve Atatürk’e karşı devamlı kin ve nefret kusan bir kişi olmuştur. Bu kişi Milli Mücadele’nin kazanılmasından sonra önce Yunanistan’a kaçmış ardından Mısır’a geçerek burada ölmüştür. Sonuç olarak, bu kişinin ismi, ilimizde bir Anadolu imam hatip lisesine verilmiştir. limizde, ismi okula verilebilecek bir Türk büyüğü, ilim adamı, eğitimci, yazar, veya sanatçı yok mudur?” denildi.


ADINA VAKIF KURULMUŞ


Mustafa Sabri’nin ismini AK Parti'li Belediye Başkanı Adnan Çiçek döneminde Tokat’ta kurulan bir yardım vakfına verildiği de ortaya çıktı. Emekli öğretmen Hamit Karslı, “Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi Vakfı’nın isminin Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasa ile belirtilen niteliklerine ve anayasanın temel ilkelerine, hukuka, milli birliğe ve milli menfaatlere aykırı olduğu” gerekçesiyle vakfın kapatılması için 2007’de Tokat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. İki yıl süren mahkeme sürecinde vakfın ismi noter senedi ile Tokat Aşevi ve Yardım Vakfı olarak değiştirildi. Bunun üzerine mahkeme ortada şikâyet konusu olan bir vakıf kalmadığı için 2009 yılında davayı bitirdi. Emekli Öğretmen Hami Karslı, “Mustafa Sabri bunlar için bir tutunacak dal, çünkü Atatürk devrimlerine en önce karşı çıkanlardan birisi. ‘Türk yaratıldığım için beni affet Tanrım’ diyecek kadar ‘Türklüğe tövbe’ diyecek kadar Türk düşmanı, Cumhuriyet düşmanı. Bir liseye bu kişinin ismi verilmiş, faaliyetlerini sürdürüyor ve kimseden de çıt çıkmıyor” diye konuştu.


"BU BİLİNÇLİ BİR EYLEM"


ADD Tokat Şube Başkanı Cemal Güneş de, “Cumhuriyet, Atatürk düşmanı, Atatürk’ün Nutuk kitabında ‘Vatan haini’ olarak tanımladığı bir kişinin ismi bu eğitim öğretim yılı başında şimdi de Tokat’ta imam hatip lisesine verildi. İngilizlerle bir olup, İngiliz uçaklarından atılan bildirilerde ‘Kuva-i Milliye ye yardım etmeyin, bunların katli vaciptir’ diye fetvalar veren bir Şeyhülislam bu. Bir liseye bu kişinin isminin verilmesi kesinlikle tesadüf değildir, bilinçli bir eylemdir. Şeyhülislam Mustafa Efendi bugün birileri Atatürk maskesini takmaya çalışsa da Atatürk karşıtlarının rol modelidir ve bu geleneği, bu karşıtlığı yaşatmak isteyenlerin bir çabasıdır” dedi.

ATATÜRK'E AĞIR HAKARETLERİYLE TANINIYOR


Mustafa Sabri, Sadık Albayrak'ın yeniden basımını yaptığı ve sunuş bölümlerini yazdığı 'Hilafet ve Kemalizm' kitabında Milli Mücadele, Türklük ve Mustafa Kemal Paşa hakkında hakaretamiz ifadeler kullanmıştır. Mustafa Kemal Paşa'nın padişahın fermanıyla gönderildiği Anadolu'da kuvvet ve nüfuz kazandıktan sonra padişahın emirlerini dinlemediğini iddia etmiş, kendi namına hareket etmeye başladığını, İstanbul'da müstevli devletlerin esareti altındaki hilafeti kurtaracakmış gibi davranırken ve faaliyetlerini hilafet makamına hizmet şeklinde gösterirken peşinden sürüklediği kuvvetle daha sonra hilafetin kaldırılmasına karar verdiğini söylemiştir. Bunu dile getirirken üslubunu iyice bozmuş ve kitabında şu ifadeyle Mustafa Kemal Paşa'ya hakaret etmiştir:

"Yani bütün hareketlerini hilafet makamına hizmet şeklinde göstermiş iken, nasıl kahpelik ve hayâsızlıktır ki hilafetin en çirkin tezyifler ve tahkirler altında birden bire ilgasına cesaret etmiştir."


"MUSTAFA KEMAL'İN KAHPELİKLERİ..."


Sadık Albayrak'ın yeniden basımını yaptığı 'Hilafet ve Kemalizm' kitabında Mustafa Sabri Efendi'nin Mustafa Kemal Paşa hakkındaki tenkitlerinde hakaret sınırlarını da aştığı ve düpedüz sövgü yoluna gittiği görülür:

Mustafa Kemal'in ve Ankara Hükümeti'nin kahpeliklerini, sahtekârlıklarını şu ufacık mukaddime'ye sığdıracak değilim. Demek isterim ki bu şekil değiştirmeler, bu zıtlıkları işleyebilmek için insan utanmamazlıkta da kahraman olmalıdır. Hele dinsizlik olmadan haksızlığın, hayâsızlığın bu derecesi tasavvur olamaz.