Gündem TOKİ kuyruğunda büyük fiyasko

TOKİ kuyruğunda büyük fiyasko

Paylaş
TOKİ kuyruğunda büyük fiyasko

Ev sahibi olabilmek için 5 gün bu bankanın önünde yattılar ama...

Eskişehir'de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yaptırdığı konutlardan 67'si, hak sahipleri tarafından taksitleri ödenmediği için Halk Bankası aracılığıyla satışa çıkartıldı. Eskişehir'de onlarca kişi bu binalara sahip olmak için 5 gün önceden kuyruğa girip, şiddetli soğuğa rağmen burada yattı kalktı.

AK Partili milletvekili, onlara, "Satışlar sadece bu şubeden yapılacak" demişti. Ancak bir anda satışlar tüm Türkiye genelinde yapılınca, 17 dakika içinde tüm binalar satıldı. Bu şubenin önünde kamp kuran 167 kişiden sadece 25'inin ev hayali gerçekleşti. Ev alamayanlar, satışların tüm şubelere yayılmasına isyan etti.

'MERCAN BİZE SÖZ VERMİŞTİ'

Banka yetkililer Türkiye genelinde 17 dakika içerisinde 67 evin satış işlemlerinin tamamlandığını belirtti. Ev hayallerini gerçekleştiremeyenler Ak Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan'a tepki göstererek "Mercan, satışların sadece bu şubede yapılması için bize söz vermişti" dedi.

Alınan bilgilere göre TOKİ tarafından Eskişehir Odunpazarı merkez ilçede yaptırılan Vadişehir 1'inci, 2'inci ve 3'üncü etap toplu konutları geçen yıl çekilen kuralarla hak sahiplerine teslim edildi. Hak sahiplerinden 67'si taksitlerini ödemedi. TOKİ, taksitleri ödenmeyen 67 konutu Halk Bankası aracılığı ile satışa sundu.

GERİ KALANI DİĞER İLLERDE SATILDI

Halk Bankası'nın bugün tüm illerdeki şubelerinde satışını yaptığı 67 konut için Eskişehir'de onlarca kişi 5 gün öncesinden kuyruğa girdi. Cengiz Topel Caddesi'ndeki Halk Bankası Eskişehir Şubesi önünde kuyruğa girip geceyi battaniyelere sarılarak geçirenlerin sayısı bu sabah itibariyle 167'ye ulaştı. Banka görevlileri kuyruktakileri 10'ar kişilik gruplar halinde içeriye aldı. Satışların tüm illerdeki Halk Bankası şubelerinde olması nedeniyle Eskişehir'de kuyruğa giren 167 kişiden sadece 25'inin işlemleri yapılabildi. Geri kalanlar konutların ise diğer illerde satıldığı belirtildi. 67 konutun Türkiye genelinde 17 dakika içerisinde satışının tamamlandığı kaydedildi.

Halk Bankası Eskişehir Şubesi yetkilileri Vadişehir 1'inci, 2'nci ve 3'üncü etap alt gelir grubu 67 konutun TOKİ tarafından bankalarının tüm illerdeki şubeleri aracılığıyla alt gelir grubu şartı aranmaksızın, çekilişsiz, kurasız ve başvuru sırası önceliğine göre açık satışını gerçekleştirdiğini söyledi. 78 ile 82 metre karelik dairelerin toplam fiyatlarının 66 bin TL ile 83 bin TL arasında olduğunu kaydeden yetkililer, "Biz bu bedelin yüzde 12'sini peşin alıyoruz. Yani, başvuru yapanlardan 7 bin 900 lira ile 10 bin 122 lira arasında peşinat alındı. Peşinatlarını yatıranlar 180 ay boyunca 323 lira ile 410 lira arasında aylık taksit ödemesi yapacak. Eskişehir'deki 67 konut için yapılan satışlar Türkiye genelindeki tüm şubelerimizde gerçekleştirdi. Biz 25 kişinin işlemini yaptığımızda konutların satışları tamamlandı" dedi.

İLK SIRADA OLANLAR SEVİNDİ

Geçen hafta Çarşamba günü banka önünde ilk sırada kuyruğa girip ev için peşinatı yatırdığını belirten Engin Küçükkör, çok mutlu olduğunu söyledi. Kuyrukta 5'inci sırada olduğunu ifade eden Osman Aldırmaz'da, "5 gece, 4 gündüz kuyrukta bekledik. Çok yorulduk, çok üşüdük. Beklememize değdi. Şimdi sıcak evimizde rahat uyuyabileceğiz" dedi.

'MERCAN ESKİŞEHİR'İ TERK ETSİN'

Ev hayallerini gerçekleştiremeyenler Ak Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan'a tepki göstererek, "Milletvekili Murat Mercan, geçen Cumartesi günü banka önünde kuyrukta beklerken yanımıza geldi. Mercan, satışların sadece bu şubede yapılması için bize söz vermişti. Biz günlerdir burada bekliyoruz. Madem diğer illerde de satış yapılacaktı niye bize söz verdi? Çoluk-çocuk perişan olduk. Bizi rezil ettiler. Soğukta günlerce burada bekledik Satışın iptal edilerek kura sistemi ile satılmasını istiyoruz. Murat Mercan sözünde durmuyorsa Eskişehir'i terk etsin. Önümüzde yine seçimler var. Seçimlerde AK Parti bunun hesabını verecek" dediler.

Konut sahibi olamayan banka önündeki öfkeli kalabalığı, gelen polisler sakinleştirerek dağılmaları sağladı.

DHA

2