Spor Topa kafayla vurmak, beyne zarar veriyor

Topa kafayla vurmak, beyne zarar veriyor

Paylaş
Topa kafayla vurmak, beyne zarar veriyor

Kafa toplarına çıkan futbolcuların beyinlerinde değişiklik gözlendi

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan ve Scientific American Dergisi'nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kafa toplarına çıkan futbolcuların beyinlerinde değişiklik olduğu sonucuna ulaşıldı.

Araştırma, yaşları 21 ile 44 arasında değişen 37 amatör futbolcu ile gerçekleştirildi. Beyin filmleri çekilen ve bir takım testlerden geçirilen bu futbolcularla ilgili dikkat çekici bir sonuç ortaya çıktı.

Topa kafa ile vuranların, vurmayanlara göre, hafıza ve algılama ile ilgili testlerde daha başarısız olduğu gözlendi.

Araştırma ile ilgili olarak Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kuday "Topa kafa ile az vuranlar ve çok vuranların filmleri çekilmiş beyin filmlerinde mikroskopik bir takım kanama noktaları bulunmuş. Bu kanama noktalarının fonksiyonları ne derece bozduğu incelenmiş" dedi.

Topa kafayla vuran futbolcularla, beyin travmasına maruz kalan hastalar arasında bir takım benzerlikler olduğu belirten Prof. Dr. Kuday, eskiden futbol toplarının daha ağır sonuçlara sebep olduğunu vurguladı.

Konu ile ilgili daha fazla araştırmaya gerek olduğunu belirten Kuday, futbolcuların bu potansiyele dikkat etmeleri önerisinde bulundu.

Prof. Kuday şunları söyledi: "Eskiden futbol topları farklıydı, deriden yapılırdı. Bir tarafında bağcıkları vardı. Çamurlu bir sahada oynanınca da ağır sonuçları olurdu. Meslek hayatımda kafaya topla vurduğu için iki futbolcunun öldüğünü biliyorum. O zamanki toplar ağırdı çamurluydu. "

Haberin Devamı