Gündem Topbaş: 3. köprü güzergahı belirlendi

Topbaş: 3. köprü güzergahı belirlendi

Paylaş
Topbaş: 3. köprü güzergahı belirlendi

Topbaş: 3. köprü güzergahı belirlendi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar-Haliç hattında çalışacak yolcu gemisi "Hasköy"ü sefere soktu. Haliç köprülerinin altından rahatlıkla geçebilecek formda tasarlanan toplam 600 yolcu kapasiteli, 9,4 milyon Euro’ya malolan gemi, Türk Mühendisleri tarafından tasarlanarak Haliç Tersanesi’nde inşa edildi.

Haberin Devamı

Topbaş, törende gazetecilerin 3. Boğaz Köprüsü'nün yapımına yönelik soruları üzerine, “3. köprü projesi tamamlandı. Detaylı açıklamayı bakan bey yapacak. Önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım bey ile düzenleyeceğimiz toplantıda Bakanımız, güzergahı açıklayacak” dedi.

İDO’nun "Seyir Gemileri" adıyla başlattığı uygulama kapsamında hazırlanan 3 gemiden biri olan Hasköy gemisinin hizmete alınması nedeniyle yapılan törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, engelli vatandaşlar için kolaylıkların da düzenlendiği gemide, bebek odalarından evcil hayvan barınağına kadar birçok yeniliğin düzenlendiğini söyledi. Topbaş, İstanbul’un artık bir dünya şehri olduğunu ve izlendiğini belirterek, "İstanbul’da yaşayanlar da artık şehirden zevk alarak yaşıyorlar. Göreve geldiğimizden itibaren İstanbulumuzun birçok eksiği olduğunu gördük. Ve çalışmaya başladık. İstanbul hizmete doymuyor. Başta ulaşım olmak üzere birçok sorunu ele alıp ciddi yollar aldık" dedi

Haberin Devamı

Topbaş, bir açılışın ardından neden görkemli açılışlar yaptığı ile ilgili bir vatandaştan mail aldığını belirterek, "Açılışları yapmamızın sebebi bu şehirde neler olup bittiğini vatandaş bilsin. Geldiğimiz günden beri 6 yıl içerisinde 28 milyar liralık yatırım yaptık. 2951 belediyenin yüzde 48’lik yatırımını İstanbul Belediyesi yapmış. Bu yatırımlarla da takriben 5 yıl içinde 100 bin kişiye istihdam sağlamışız" diye konuştu.

Çalışmaları devam eden metro hatları ile ilgili de bilgi veren Kadir Topbaş, "Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Tepeüstü-Çekmeköy metro inşaatında, ihale aşamasına geldik. 1 milyar 250 milyon dolara yakın bir yatırım yapacağız. Ayrıca Kadıköy-Kartal metro hattını da 2011 senesinin sonunda hizmete sokacağız. Bu proje ile günlük 1 milyon yolcu taşıyacağız. İktidara geldiğimizde İstanbul’da deniz yolu ile taşınanların oranı yüzde 2.5 idi. Şu an yaptığımız yatırımlar ve çalışmalar ile İstanbul’da yüzde 5 yolcu deniz yolu ile seyahat ediyor. Yatırımlarımız arttıkça bu oranlar da değişecek" dedi.

Haberin Devamı

LALEYİ SAVUNDU

Kadir Topbaş açılış sırasında laleler konusunda eleştirildiğini de belirterek, şunları söyledi:

" Başarımızı çekemeyenler ve biz çekilelim de sıra onlara gelsin diyenler var. İsim vermek istemiyorum ancak izan sahibi insanlar başarımızı görürler. Bahar döneminde diktiğimiz laleler eleştiriliyor. Bu paranın çok daha fazlasını bir günde havaya atan belediyeleri de biliyoruz. O laleleri kendi köylümüzden alıyoruz. 14 bin vatandaşımız lale işi sayesinde istihdam şansı buldu. Park ve bahçelerde lale diken vatandaşlarımıza rastlamışsınızdır. Bunlar da emeğinin karşılığında çalışıyorlar. Haliç’in biz göreve geldiğimizde halini hepiniz bilirsiniz. Hatta dönemin İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ile bir raporu paylaşmıştım. O raporda Haliç’in artık kurtarılamayacağını, üzerinin toprakla örtülerek yeşil alan yapılması tavsiye ediliyordu. O günden bu zamana kadar Haliç’teki değişikliği gördünüz. Biz daha da ileri giderek, yerin 30 metre altından 5 Kilometrelik bir tünel ile Haliç’e deniz suyu getireceğiz. Temiz oksijenli su ile Haliç’in çok daha temiz olduğuna şahit olacaksınız"

Haberin Devamı

Ömer ERDEM/İSTANBUL, (DHA)