Gündem Topların yıkamadığı kaleyi ağaçlar yıkıyor

Topların yıkamadığı kaleyi ağaçlar yıkıyor

Paylaş
Topların yıkamadığı kaleyi ağaçlar yıkıyor

Amasra Kalesi'nde sur içindeki ağaçların kökleri, birçok savaştan sapasağlam çıkan kalenin duvarlarını yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi

Amasra Kalesi’nde sur içindeki ağaçların kökleri, birçok savaştan sapasağlam çıkan kalenin duvarlarını yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Cenova armaları, kartal ve öküz başı benzeri figürlü taşları ve Ortaçağ savunma sistemlerinin belirli ölçüde korunabildiği yapısıyla tarihi eserler arasında özgün örnek oluşturan Amasra Kalesi’nin surlarında çok sayıda ağaç yetişiyor.

Haberin Devamı

Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Amasra’daki tarihi kalede doğal yetişen sarmaşıkların yanı sıra incir ve defne ağaçları, kale taşlarını yerinden oynatmasının yanında düşürmeye de başladı.

'Anadolu’nun önemli kalelerinden biri'

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, kalenin birçok savaşların içinde ayakta kalmayı başarabildiğini ancak ağaçlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kale surlarında yetişen ağaçların tarihi yapıların görüntüsünü kapatmasının yanı sıra taşları da düşürmeye başladığına dikkati çeken Timur, şöyle konuştu: "Kalenin temizlenmesi için birkaç kez bakanlığa başvurduk. Bakanlık, bize yazdığı yazıda bu temizleme işinin il özel idaresince yapılması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bu, tamamen uzmanların ve arkeologların yapabileceği bir çalışma. Çünkü bu kale Anadolu’nun önemli kalelerinden biri. Bilinçsizce yapılacak çalışma daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Ağaç köklerinin tamamen bilimsel bir yöntemle yok edilmesi gerekiyor. Bu ne belediyemizin ne de özel idarenin üstesinden gelebileceği bir şey. Kalenin muhtelif yerlerinde çökmelerin yanı sıra taşların yerinden ayrıldığını ve aşağı düştüğünü görüyoruz. Kale artık sadece temizlenme değil restore de istiyor."

GÖVDESİ KESİLDİ, DAHA DA GÜRLEŞTİ

Önceki yıllarda ağaçları gövdesinden kestiklerini ancak köke ulaşılamaması nedeniyle ağaçların daha gür çıkmasına yol açtığını ifade eden Timur, şunları kaydetti: "Özellikle Küçük Liman mevkisinden görünen kale surları, ağaçlar nedeniyle kapandı. Kaledeki bu ağaçların temizliğini belediye olarak defalarca yaptık.

Ancak, kökleri surların iç kısmında kaldığından müdahale şansımız yok. Yaklaşık 25 yıldır temizlik yapılmayan kaledeki ağaçların temizlenmesi özel uygulama gerektiriyor. Sadece dibinden kesmek yetmiyor.

Çünkü kökü orada duruyor ve daha gür çıkıyor. Kalenin görünümünün ortaya çıkarılması için ağaçların temizlenmesi şart. Birkaç kez bakanlıktan gelen uzman ekipler, inceleme yaptı. Onlar da temizlenme yapılması gerektiğini söylediler. Kalede daha fazla oynama ve taş düşmesi olmaması için ivedi olarak bu ağaçların kimyasal bir madde ile kurutulması gerekiyor."

Haberin Devamı

AA