Ekonomi Toplu görüşmeler başladı

Toplu görüşmeler başladı

Paylaş
Toplu görüşmeler başladı

Toplu görüşmeler başladı

Hükümet ile memur konfederasyonları, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı belirlemek üzere bir araya geldi. Toplantının başlamasından 2 saat sonra KESK heyeti toplantıdan ayrıldı. Toplantı 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi.

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina’da başladı.

Toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, konfederasyonların yetkili sendikalarının başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katıldı.

Taraflar arasında 15 gün sürecek toplu görüşmelerde, memurların gelecek yıla ilişkin ekonomik ve sosyal hakları belirlenecek.

KESK'İN ÖNERİSİ İNCELENECEK

KESK’in toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisinin değerlendirilmesi için görüşmeler, 18 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi.

KESK’in toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenmesi önerisini getirmesinin ardından toplu görüşmelerin birinci turuna kısa süreli bir ara
verildi.

Aranın ardından Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu önerinin değerlendirilmesi için 18 Ağustos Çarşamba günü tekrar bir araya gelinebileceğini
bildirdi.

Bakan Yazıcı’nın bu teklifinin memur sendikalarınca kabul görmesi üzerine görüşmelerin 18 Ağustos Çarşamba günü yapılması kararlaştırıldı.

Bakan Yazıcı: Öneri incelemeye değer

KESK TOPLANTIDAN AYRILDI

KESK Genel Başkanı Sami Evren, yaptığı açıklamada, toplantıda artık toplu görüşme döneminin kapatılması gerektiğini ifade ettiklerini ve toplu sözleşme yapma çağrısında bulunduklarını söyledi.

Evren, bugün toplantıyı kapatıp referandumdan sonra ekim ayında toplu sözleşme yapmak üzere yeniden bir araya gelme önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu doğrultusunda toplantıya devam edilmesi gerektiğini dile getirdiğini anlatan Evren, bunun üzerine 300 liralık seyyanen zam talebini görüşmek istediklerini, bunun da kabul edilmediğini bildirdi.

Evren, bu koşullarda gerçek bir toplu pazarlık yapmak mümkün olmadığı için görüşmeden ayrıldıklarını ve Bakan Yazıcı’dan tekliflerine getireceği yanıtı beklediklerini sözlerine ekledi. KESK heyetinin dışarı çıkmasının ardından toplantıya ara verildi.

KESK: "TOPLU SÖZLEŞME YAPMAZSAK MASADA SONUÇ ALAMAYIZ"

KESK Genel Başkanı Sami Evren, "Toplu Sözleşme yapmazsak masada sonuç alamayız" dedi.

"Artık Yeter Toplu Sözleşme" ve 2011 Toplu İş Sözleşmesi taleplerinin yer aldığı pankartları açan KESK üyeleri, Güvenpark’tan Başbakanlık Merkez Bina’ya yürüdü.

Sami Evren, Başbakanlık önünde yaptığı açıklamada, "Toplu Görüşme adı altında meşru olmayan, hukuksuz olan toplantıyı izlemeye geldiklerini" söyledi.

Toplu sözleşmenin imzalanmasında hiçbir yasal engelin olmadığını belirten Evren, masada seyyanen 300 TL’lik zammın müzakere edilmesini isteyeceklerini kaydetti.

Toplu Görüşme sürecinde yaşanan gerçekleri kamu çalışanlarına anlatacaklarını belirten Evren, "Toplu sözleşme yapmazsak masada sonuç alamayız. Sayın Bakan toplantıyı açıyor ama bir öneri getirmiyor. Aslında toplantının ne zaman yapılacağı belli. Komisyona havale edecekler. Biz komisyon istemiyoruz" diye konuştu.

Masada ekonomik büyümeden pay isteyeceklerini ifade eden Evren, büyümenin istihdam sorununu çözmediğini, işsizliğin hala aynı rakamlarda olduğunu savundu.

Evren, 657 sayılı Kanunu’yla ilgili değişiklik tasarısının, çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırdığını ileri sürerek, "Biz bu tasarının, geri çekilmesini talep edeceğiz. KESK için bu bir kavga nedenidir" dedi.

Memur-Sen’in, reel kaybı 120 TL olarak açıkladığını anımsatan Evren, "Toplantıda bu konuyu açıklamalarını isteyeceğiz. Aralarında bir anlaşma mı vardır?" diye konuştu.

TÜRKİYE KAMU-SEN: "KAYIPLARIMIZIN TELAFİSİ İÇİN 310 LİRA ARTIŞ TALEBİNDE ISRARCI OLACAĞIZ"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu görevlilerinin geçmiş yıllardaki kayıplarının telafisi için maaşlarda 310 lira artış talebinde ısrarcı olacaklarını bildirdi.

Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık Merkez Bina’ya gelişinde yaptığı açıklamada, bundan önceki sekiz dönemde uzlaşma arayanın, fedakarlık yapanın, sınırları ve sabrı zorlananın hep kamu çalışanları ve Türkiye Kamu-Sen olduğunu söyledi.

Gayretleri ve iyi niyetlerinin içerideki heyet tarafından aynı samimiyetle karşılık bulmadığını ileri süren Akyıldız, "Bizler kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerini korumak ve ilerletmek için mücadele ettikçe karşımızdaki irade buna karşı, kanunların eksikliğinden kaynaklanan gücü kullanma yolunu seçmiştir. Yıllar önce imzalanan mutabakat metni hükümlerinin birçoğunun hala hayata geçirilmemesi yetkililerinin inandırıcılığını kaybetmesine neden olmuştur" dedi.

Akyıldız, kamu görevlilerinin geçmiş dönemdeki kayıplarının karşılanması, açlık ve yoksulluk sınırları ile çalışanlara refah payı verilmesi gibi ilkeleri dikkate alarak maaşlara 200 lirası seyyanen olmak üzere yüzde 10 zamla birlikte toplam 310 lira artış talep ettiklerini belirtti.

Daha önce mutabakata varılması nedeniyle ek ödemeye ilişkin yeni bir talepleri olmadığını ifade eden Akyıldız, "Sayın Başbakan ’masayı ciddiye almıyorum’ diyerek 2008’de ek ödemeleri açıklamıştı, bunun sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır. Verdiği sözde durmasını ve eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kayıplarımızın telafisi için 310 lira artış talebinde ısrarcı olacağız" diye konuştu.
Toplu görüşme masasında kamu görevlilerini temsil eden kesimin ortak hareket etmesi, bütünlüğü bozacak talep ve davranışlardan kaçınması gerektiğini belirten Akyıldız, "Umuyorum ki bu kimseler siyasi iradeye payanda olma arzusuna kapılmaz, kamu görevlileri ve bizlerle birlikte hareket etmeye karar verirler" dedi.

Konfederasyon olarak 8 yıl boyunca iyi niyet, sabır ve fedakarlıkla uzlaşma adına her türlü adımı attıklarını söyleyen Akyıldız, bu yıl işveren tarafından iyi niyet ve uzlaşma arzusu adına adım atılmasını beklediklerini kaydetti.

MEMUR-SEN: "TOPLU SÖZLEŞMENİN BAŞLANGICININ BU YIL YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık Merkez Bina’ya gelişinde yaptığı açıklamada, "önceki yıllarda yaptıkları görüşmelerde masanın değil yasanın sorunlu olduğunu" ifade ederek, bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda, eksikliklerine rağmen toplu sözleşme hakkının anayasa değişiklik paketine girmesini önemsediklerini belirten Gündoğdu, "Hükümetin pakette var olan bu hakka göre hazırlıklı gelmesini, fiili durum oluşturulmasını ve toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Memurlara refahtan pay verilerek gelir dağılımında adalet sağlanmasını istediklerini kaydeden Gündoğdu, gelir vergisi oranlarının indirilmesi veya matrahların artırılarak dar gelirliler aleyhine olan durumun ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.

Gündoğdu, gelecek yıl memur maaşlarına birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5’er zam yapılmasını ve en az 120 lira ek ödemede bulunulmasını istediklerini söyledi.

Ayrıca sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 60 lira toplu görüşme ikramiyesi, ayda 55 lira yiyecek yardımında bulunulmasını istediklerini kaydeden Gündoğdu, kamuda sözleşmeli ve geçici statüde çalıştırılanların kadroya alınmasının, bu statüde çalıştırılanların sorunlarının giderilmesinin de talepleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Gündoğdu, "Bu süreci inşallah ikinci bir bayrama dönüştürürüz diye düşünüyorum" dedi.

2

Haberin Devamı