Ekrem Sarısu Toplu para yatırarak emekli olma usulü yok
HABERİ PAYLAŞ

Toplu para yatırarak emekli olma usulü yok

Haberin Devamı

Soru: Babam 1955 doğumlu. 1979-1980 arası Bağ-Kur’a 129 gün prim ödedi. Sonra bir aksilik yaşadık ve Bağ-Kur’u dondurduk. 2010 yılında babam SSK’ya başladı. Şu anda 420 gün, geçmiş yıllarda da 129 gün olmak üzere toplam 549 gün primi var. Öğrenmek istediğim, babam 57 yaşında yılını doldurmuş ama geri kalan prim sayısını ödeyerek bir anda emekli yapabilir miyiz? FEYYAZ Cevap: Sistemde toplu para ödeyerek gün kazanıp emekli olma usulü yok. Maalesef babanızı geçmişteki boş günleri borçlanarak emekli etmeniz mümkün değil. Babanız yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi. Askerlik süresini (20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra sigortalı çalışarak 2451 gün daha prim ödeyip toplam primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

Staj sigortası başlangıç sayılmaz

Soru: 1 Ocak 1973 doğumluyum. Ticaret meslek lisesinden stajyer olarak 2 Ekim 1989’da sigorta girişim yapıldı. Ancak okul tarafından prim yatırılmadı. Bu sigorta girişim başlangıç sayılır mı? Emeklilik yaşımı etkiler mi? 1 Eylül 1992’den itibaren prim ödenmeye başladı. Sigorta başlangıcım lise mi, yoksa 1 Eylül 1992 yılı mı sayılacak? 6400 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Aydın GÜNEŞ Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenir ve stajyer hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri açısından güvence altına alınır. Ayrıca, bu dönemde verilen sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Emeklilik işlemlerine esas olan 1 Eylül 1992 başlangıcınıza göre; 20 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Ocak 2026’da emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanması için belli şartlar aranıyor

Soru: 25 Ağustos 1964 doğumluyum. 11 Kasım 1985’te SSK’lı oldum. Üç çocuğum var. İlk çocuğum 1990 doğumlu. 1658 gün primim var. Doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Gülşen KÜHEYLAN Cevap: Doğum borçlanması için; sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yapmış olmak, doğumdan sonraki iki yıllık sürede prim ödememek (iki yıllık sürede sigortalı çalışma varsa prim ödenmeyen günler), borçlanılacak süre içinde çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödeme şartları aranıyor. Doğum borçlanmasıyla 720 gün kazanılıyor. En fazla iki doğum için borçlanılarak toplam 1440 gün kazanılıyor. Bu şartları taşıyan iki doğumunuz varsa borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz.

Babanız iki şekilde emekli olabilir

Soru: Babam 1959 doğumlu. 1977’de SSK’lı oldu. 2650 iş günü primi bulunuyor. Babam nasıl emekli olabilir? Mahmut ATEŞ/ISTANBUL Cevap: Babanız iki şekilde emekli olabilir: 1) 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte, 2350 gün daha prim ödeyerek primini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. 2) 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte, 950 gün daha prim ödeyerek, primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2019’da 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Bağ-Kur’lular işsizlik ödeneği alamaz

Soru: Kendime ait işyerim vardı. 2011’de kapatmak zorunda kaldım. Şu an mağdurum. İşsizlik maaşından faydalanabilir miyim? Şerife KÖŞKER Cevap: İşsizlik ödeneği belli şartlarda işsiz kalan sigortalı çalışanlara tanınan bir haktır. Dolayısıyla aranan şartları sağlayan sigortalı çalışlardan işsiz kalanlara talepleri halinde işsizlik ödeneği verilmektedir. Kendi işyeri olanlar, Bağ-Kur’lu olduğundan işsizlik ödeneğinden yararlanmaları söz konusu değil. Maalesef işsizlik ödeneği alamazsınız.

Primlerini tavandan ödeyenin çalıştıkça emekli aylığı artar

Soru: 1964 doğumluyum. 1982’de SSK’lı oldum. Emeklilik sürem tamamlandı. 8 yıllık bir Emekli Sandığı çalışmışlığımın yanı sıra kalan günlerde de primlerim sürekli tavandan yattı. 9500 iş günüm doldu. İşe devam ettikçe emekli maaşım azalır mı? Ali İHSAN Cevap: Prim ödemelerinizin son yedi yılı içinde, SSK’ya fazla prim ödemişseniz (son 1260 günü SSK’ya ödemişseniz) SSK’dan emekli olacaksınız. SSK’da 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Şartları sağladığınızdan, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Primleriniz, prime esas kazanç tutarının üst sınırından ödendiğinden, sigortalı çalışmanızı sürdürdükçe aylık bağlama oranınız artacağından, alacağınız emekli aylığı tutarınız yükselir. Primleriniz tavandan ödendiğinden aylığınızın düşmesi söz konusu olmaz. Çalışabildiğiniz kadar uzun süre çalışmanızda yarar var. Prime esas kazanç tutarının alt sınırı (asgari ücret) üstünden prim ödeyenin, sistemde kaldıkça aylığında az da olsa azalma oluyor. Tavandan prim öderken, asgariden prim ödemeye başlarsanız, emekli aylığı hesabına esas aylık ortalama kazanç tutarınız düşeceğinden, emekli aylığında azalma olur. Bu hususa dikkat ettiğiniz sürece çalışmanızı sürdürmenizde sakınca yok. Aksine yarar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder