Dünya Toplu tecavüz dehşeti

Toplu tecavüz dehşeti

Paylaş
Toplu tecavüz dehşeti

İran'da son günlerde yaşanan toplu tecavüz olayları endişe ve korkuya yol açtı

İsfahan yakınlarında, muhafazakar bir kasabada, özel bir partiye katılan kadınlar geçen hafta kaçırıldı ve bıçaklı bir grup erkeğin tecavüzüne uğradı. Bu olaydan bir hafta sonra ise, bir üniversite öğrencisi, yüksek güvenlik önlemleriyle korunan bir kampüste kimliği belirlenemeyen kişilerin saldırısına uğramıştı.İki olayda da, yetkililer mağdurları gerektiği gibi örtünmemek ve İslama uygun olmayan şekilde hareket etmekle suçladı.

24 Mayıs akşamı, Humeynişehir'de iki ailenin düzenlediği özel partinin 14 konuğu, duvarlarla çevrili bahçede toplandı. Basında yer alan haberlere göre, gecenin ilerleyen saatlerde bir düzineyi aşkın silahlı kişi bahçeye girdi ve kadın misafirlere tecavüz etti.

Başta sıkı kontrol edilen basın yaşananlardan bahsetmedi ve bir haftayı aşkın bir süre boyunca resmi bir açıklama yapılmadı. Sessizliğe öfkelenen ve kasabada yaşayan kadınların güvenliğinden endişe eden bir grup, cep telefonu mesajları aracılığıyla mahkeme önünde protesto gösterisi düzenledi.


Bunun üzerine basına yansıyan bu iki olay ve İranlı yetkililerin yorumları, ülkede gittikçe artan cinsel taciz vakalarından şikayet eden kadın hakları savunucularını öfkelendirdi.Ancak yetkililerin daha sonra yaptığı açıklama daha da büyük bir öfkeye neden oldu. Kasabanın imamı Musa Salemi, "Tecavüze uğrayanlar övgüye layık kişiler değil" derken, "14 kişiden yalnızca ikisi arasında akrabalık bağı vardı. Kasabamıza parti yapmak için gelmişlerdi, şarap içerek ve dans ederek diğer insanları tahrik ettiler" açıklaması yaptı.


Kasabanın emniyet müdürü Devrim Muhafızları mensubu Hüseyin Yardost da benzer açıklamalar yaptı. Yardost, "Tecavüze uğrayan kadınların ailelerinin suçu olduğunu düşünüyorum. Eğer düzgün örtünmüş olsalardı ve müziklerinin sesi o kadar yüksek olmasaydı, tecavüzcü de bunun ahlaksız bir buluşma olduğunu düşünmezdi" dedi.


BBC'ye konuşan İranlı savunucu ve avukat Şadi Sadr, yetkililerin yargılayıcı açıklamalarının, kadınların kıyafeti yeterince muhafazakar değilse, tecavüzün meşru olduğunu ima ettiğini ve toplum için "vahim sonuçları" olabileceğini söyledi.


Bazı yorumcular, son günlerde artmakta olan cinsel saldırı suçlarının, artan genç nüfusun kadın ve erkek mensuplarının birbirleriyle çok az vakit geçirmesinden doğan gerilimden kaynaklandığını düşünüyor.


Ülkedeki tartışmalar devam ederken, başka tecavüz suçlarından hüküm giyen üç erkek 9 Haziran tarihinde idam edildi. Hükümet, bu cezalandırmaların caydırıcı olacağını umuyor, ancak basına yansıyan iki olayın faillerine ilişkin bir bilgi henüz yok.

2

Haberin Devamı