Yaşar Özay Toplumu sınav kaygısı sardı
HABERİ PAYLAŞ

Toplumu sınav kaygısı sardı

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıl sınavlara girecek öğrencilerin velileri “Ben çocuğumu sınavlara nasıl hazırlayacağım?” diye kara kara düşünmeye başladılar bile.

Dershaneler yasası ile gelecek yıl dershanelerin kapısına ya kilit vurulacak ya da halk tabiriyle hazırlık liselerine, temel liselere dönüştürülecek.

Bugünlerde okullarda ve dershane sektöründe büyük bir hareketlilik söz konusu. Çünkü gelecek yılını düşünen velilerden talep var, dershanelerde de gelecek yıla hazırlık ve kayıt yoğunluğu var.

OKULLAR BOŞALIYOR

Eğitimciler bile gelecek yıl sınava girecek olan çocukları için kaygılı ve çocuklarına özel okul arıyorlar. Başarılı öğrenciler devlet okullarını terk etmeye başladılar bile. Bu gidişle 12’inci sınıflarda öğrenci kalmayacak.

TEOG ve üniversite sınav başarısı eğitim sistemini içinden çıkılmaz hale getirdi. Bu süreçte dershane sahiplerini anlamak gerek. Doğal olarak en iyi bildikleri işi yapmak istiyorlar.

Hedefleri yine TEOG ya da üniversite sınavlarında başarı odaklı çalışmalar yapabilmek. Bunun için hızlı bir şekilde ve olabildiğince okula dönüşmek ve hazırlık liseleri ya da temel lise adı altında eğitim toplumunda yerlerini almak istiyorlar. Bütün bu olanlar özel okulları da endişelendiriyor. Özel okul velileri, çocuklarının yine okudukları özel okul tarafından sınava hazırlanmasını istiyor. Okullarından böyle bir beklentileri olduğunu dile getiriyorlar. Bu istekler doğal olarak özel okulların pozisyon değiştirmesine neden oldu.

ÖZEL OKULLAR ENDİŞELİ

Şimdiden birçok özel okul ekstra etüt ve kurs programı açacağını açıklamaya başladı. Haftada iki gün kurs programı düzenleyeceğini duyuran okullar var. Amaç okullarına devam eden öğrencileri, kurumlarında tutmak.

Öğrencilerini başka bir kuruma ihtiyaç kalmadan ve ilave ücret ödemeden sınavlara hazırlayabileceklerine velilerini ikna etmeye çalışıyorlar. Sonuç olarak eğitimde çıkmaza girilmiş, okullar dershane, dershaneler okul olmaya başlamıştır. Yıllardır üzerlerine titrediğimiz başarılı okullarımızı, bu sitemle ortadan kaldırıyoruz.

Eğitimi rotası belli olmayan bir yola sokuyoruz. “Öğrencileri sınav stresinden kurtaralım” diye çıktığımız yolda binlerce birinci çıkararak kendimizi gülünç duruma soktuk. Bu da gösteriyor ki kanun yapmakla sorun çözülmüyor. Sorunlar, önce çalışma yapıp, ortaya çıkacak durumları değerlendirip, tedbir almakla çözülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder