Ekrem Sarısu Torba Yasa SSK'lıya borçlanma getirmedi
HABERİ PAYLAŞ

Torba Yasa SSK'lıya borçlanma getirmedi

Soru: 1978 SSK girişliyim. Geriye dönük SSK borçlanması yapabilir miyim? Yeni çıkan Torba Yasa bunu kapsıyor mu? Şu anda SSK’da 3200 günüm var. Mehmet ASLAN Cevap: SSK’lı geriye yönelik borçlanma yaparak gün kazanamıyor. Torba Yasa geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi. Maalesef borçlanma yaparak gün kazanamazsınız. Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz.

[[HAFTAYA]]

1800 gün daha prim ödeyerek, 3200 gün olan prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte 44 yaşınızı da doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Okumayan, 18 yaşını dolduran erkek çocuk babası üstünden sağlık yardımı alamaz

Soru: 1 Ekim 2008’den önce devlet memuru olarak görev yapan birinin, okula gitmeyen 19 yaşındaki oğlu, anne veya babasının üzerinden tedavi yardımından yararlanabilir mi? Hakan KARAYEL Cevap: Erkek çocuklar 18 yaşını, lise ve dengi okulda okumaları halinde 20, yüksekokulda okumaları halinde 25 yaşını doldurana kadar ana veya babalarının sigortası üstünden sağlık yardımı alabilirler. 19 yaşında olup eğitimine devam etmeyen erkek çocuk, babasının üstünden sağlık yardımı alamaz.

Yüksek kazanç üstünden fazla prim ödeme emekli aylığını yükseltir

Soru: SSK primlerinin fazla olması, emekli maaşını ne kadar etkiler? Fazıl TÜYÜBOZ Cevap: SSK primlerinin fazla olmasının emekli aylığını ne kadar etkilediği, prime esas kazancın tutarına göre değişir. Örneğin, fazla prim ödemenin asgari ücretten prim ödeyenin emekli aylığına hiçbir faydası yokken, prime esas kazancın üst sınırı üstünden prim ödeyenin, her 360 gün fazla prim ödemesi, aylık bağlama oranını yüzde 2 artıracağından, emekli aylığı da bu oranda artar.

Mevcut olmayan taşıtın vergi borcundan kurtulup trafikten kaydını sildirmenin yolu

Soru: Adıma kayıtlı 1974 model bir otomobil var. Ancak satarken adi anlaşmayla sattığımdan, araç halen benim üzerimde gözüküyor. Ama ben aracı görmüyorum. Nerede olduğunu da bilmiyorum. Üzerimden sildirmek için birçok yola başvurdum. Savcılığa dilekçe verdim ama nafile. Bir sonuç alamadım. Sürekli vergi borcu çıkıyor ve halen benim üzerimde gözüküyor. Af Yasası’ndan yararlanmam mümkün mü? Üzerimden kaydını aldırmak için ne yapmam gerekiyor? Vergi dairesinden bununla ilgili borç ödeme emri gelmişti ve 11’inci ayda haciz işlemlerine başlanacağını bildirmişlerdi. Aylin ALGAR Cevap: Taşıtınızın vergi borcunu Af Kanunu kapsamında ödeyebileceğinize şüphe yok. Ancak, asıl sorununuz taşıtın trafik kaydını sildirmeniz. 28 Şubat 2009 itibarıyla, mevcut olmayan model yılı 1998 ve daha eski olan taşıt sahiplerinin durumlarını kanaat verici belgelerle tevsik etmeleri veya trafik tescil kuruluşu tarafından taşıtın mevcut olmadığının kabulü halinde, dilekçe ile taşıtın tescil dosyasının bulunduğu trafik tescil kuruluşuna bildirimde bulunmaları ve bu taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi asıllarının 1/4’ünü 31 Aralık 2011’e kadar ödemeleri şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve Karayolları Trafik Kanunu’nun 116’ncı maddesine istinaden tescil plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor. Ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları siliniyor. Yapacağınız başvuru üzerine, taşıtınızın vergi borçlarından kurtulmanız ve trafik tescil kaydını sildirebilmeniz için, taşıta ilişkin olarak 1 Ocak 2005’ten itibaren, - Taşıtın dosyasında tebliğ edilmemiş trafik idari para cezası karar tutanağı bulunmadığı, - Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) kayıtlarına göre zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmamış olduğu, - Taşıtın tescil dosyası kayıtlarında herhangi bir işlem (teknik değişiklik, renk değişikliği, zayi veya yıpranma nedeniyle belge yenileme, şahsi hal ve adres değişikliği gibi) yapılmamış olduğu, - Taşıtın ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasına karışmadığı, - Taşıt sahibinin sürücü belgesinden hareketle, kaydı kapatılacak olan taşıtın kullanımından dolayı trafik idari para cezası uygulanmadığının, tespiti halinde, taşıtın mevcut olmadığı kabul edilmektedir. Bu şartları taşıyorsanız, belirttiğimiz gibi vergi borcunun dörtte birini ödemeniz halinde kalan vergi, ceza, gecikme zammı borcundan kurtulur ve taşıtın trafik tescilinde sildirebilirsiniz.

Haberin Devamı

SSK’da 2014, Bağ-Kur’da 2017’de emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 23 Mart 1965 doğumluyum. 1983 sigorta girişim var ama sadece 16 gün prim ödenmiş. 30 Haziran 1989’dan bu yana da Bağ-Kur’luyum. Kesintisiz prim ödedim. Ne zaman emekli olurum? Abdullah CANÇELİK Cevap: Bağ-Kur’da emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 15 Haziran 2014’e kadar aralıksız prim ödeyerek, toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 23 Mart 2017’de emekli olabilirsiniz. Ayrıca, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1 Nisan 2011’den itibaren SSK’lı çalışmaya başladığınızı varsayarsak, 1 Ekim 2014’te emekli olabilirsiniz.

Malul aylığı değil sürekli iş göremezlik geliri bağlanır

Soru: 1974 doğumlu kadınım. 4 Şubat 2011’de tekstil fabrikasında iş kazası geçirdim. 40 gündür hastanede yatmaktayım. Sol kol dirsek altından yüzde 80 kopuk. 600 gün primim var. Malulen emekli olabilir miyim? İşyerimden tazminat talebinde bulunabilir miyim? ZEHRA Cevap : Malulen emekli olamazsınız. Çünkü malulen emekli olmak için en az 1800 gün prim gerekiyor. Ancak, iş kazası geçirdiğinizden tedaviniz sonucu yüzde 10’un üzerinde işgücü kaybına uğradığınıza dair verilecek raporun, kurum sağlık kurulunca onaylanması üzerine kısa vadeli sigorta kollarından ‘sürekli iş göremezlik geliri’ bağlanır. Aynı emekli aylığı gibi her ay adı gelir olan bir aylık alırsınız. Ayrıca, sigortanızı devam ettirerek, aranan şartları yerine getirdiğinizde uzun vadeli sigorta kollarından da emekli aylığı (malul veya yaşlılık aylığı) bağlatabilirsiniz. Emekli aylığınız da bağlandığında, gelir ve aylıktan yüksek olanın tamamını, düşük olanının yarısını alırsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder