Ekonomi Torba yasa teklifinde neler var? İşte tüm ayrıntılar...

Torba yasa teklifinde neler var? İşte tüm ayrıntılar...

Paylaş
Torba yasa teklifinde neler var? İşte tüm ayrıntılar...

Düzenli vergi ödeyene yüzde 5 indirim, Esnaf Ahilik Fonu kurulması, çiftçi borçlarının yapılandırılması ile ilgili yasa teklifi Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı, bu haliyle yasalaşırsa Genel Sağlık Sigortası prim borçları da silinecek

Vergisini düzenli ödeyen mükellefe yüzde 5 indirim yapılması ve Esnaf Ahilik Fonu kurulması ile ilgili tasarı Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında verilen önergelerle yeni maddeler eklendi. Çiftçinin Ziraat Bankası ve kooperatiflere olan borçları ile TEDAŞ’a olan sulama borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Yasa teklifinin gelecek hafta kanunlaştırılması bekleniyor.

ÇİFTÇİYE YENİ FIRSAT


Teklife göre, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince çiftçiye kullandırılan ve 31 Aralık 2016 itibarıyla takibe düşen borçların yapılandırılması için çiftçiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üçüncü ayın sonuna kadar başvuracak. Yapılandırılan tutara yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 faiz uygulanacak. Bu faizin yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak.

BEŞ TAKSİTTE ÖDENECEK


Yapılandırmaya esas tutarın, taksitlendirilmesi halinde ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda, toplam beş taksitte ödenecek. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen bilgiye göre, bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazine’ye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor.

SULAMA BORÇLARINA TAKSİT


TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da aynı kapsamda yeniden yapılandırılacak. 13 bin abonenin 780 milyon lira, tarımsal sulamada 40 bin abonenin 1 milyar 360 milyon lira TEDAŞ’a borcu var. Düzenlemeyle 2.2 milyar lira tutarındaki alacak yapılandırılacak. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının 1 milyar TL’si Dicle bölgesine ait bulunuyor.


ZORA DÜŞEN ESNAFA DESTEK


Zordaki esnafa maaş ödemesi yapılması için Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. Primini ödemiş olanlardan son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdürenlere 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdürenlere 240 gün, 1080 gün faaliyetini sürdürenlere de 300 gün süreyle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecek. Sandık primi, prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak alınacak.

TEKLİFTE YER ALAN DÜZENLEMELER


● Bankacılık, finans ve sigortacılık sektörleri dışında vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 indirim yapılacak. Hesaplanan indirim tutarı 1 milyon liradan fazla olmayacak.

● Türk vatandaşlarının yurtdışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukların talep etmeleri halinde, ikamet şartı aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.

● İşyeri ve konutu dövizle satın alan, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancılar, KDV’den muaf tutulacak.

● Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yaptırmayanlara af maddesi de tasarıya eklendi.

● Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek.

● Bu kişilerin geçmiş borçları silinecek. Bu durumdaki kişilerin borçlarının gecikme zamları ve cezaları da silinecek.

● Kanun tasarısı sonrası cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için prim 53 TL’ye düşecek.

Haberin Devamı