Gündem Toroslarda vaşak görüntülendi

Toroslarda vaşak görüntülendi

Paylaş
Toroslarda vaşak görüntülendi

Antalya Toros dağlarında yaşayan kedigillerden vaşak, kızılötesi flaş ile gece de görüntü elde edebilen 20 fotokapan sayesinde ilk kez görüntülendi

İsviçre Bern Üniversitesi'nde Evrim ve Ekoloji Enstitüsü öğrencisi Batur Avgan, yürüttüğü projeyle karakulaktan sonra kedigillerden vaşakın yaşamını, davranışlarını ortaya çıkarıyor.

Vaşak araştırmasının doktora tezi için ön çalışma olduğunu söyleyen Avgan, kızılötesi flaşıyla gece de görüntü elde edebilen 20 fotokapan ile Toros Dağlarının çeşitli bölgelerinde çalışıyor.

Geçen hafta iki vaşakın 5 yavru ile kameralara yakalandığını belirten Avgan, yetişkin bir vaşakın 150- 160 kilometrekarelik alanda yalnız yaşadığını, batı Toroslarda 10- 12 yetişkin vaşak bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Vaşakların Toroslarda olduğunun bilindiğini ama ilk kez 1990'lı yıllarda görüldüğünü anlatan Avgan, “Ama o görüntülenmemişti. İlk kez, hem de bir aile olarak görüntülendi.

Bir vaşak 4 yavrusuyla, başka bir vaşak da bir yavruyla görüntülendi. Demek buralarda besin bulabiliyorlar. Tavşan yiyorlar, besin sıkıntısı çekeceklerini sanmıyorum.

Biyolojileri gereği geniş bir alanda tek olarak yaşıyorlar. Erkek ve dişi yılın 1-2 haftasında beraber oluyorlar” diye konuştu.

Kaçak avcılardan yakınan Batur Avgan, kaçak av yapanların, silahlarıyla birlikte görüntülendikleri için delili yok etmek amacıyla kameraları kırdıklarını söyledi.

ANTALYA/DHA