Ekonomi TPAO: Karadeniz'de petrol rezervi olduğunu düşünüyoruz

TPAO: Karadeniz'de petrol rezervi olduğunu düşünüyoruz

Paylaş
TPAO: Karadeniz'de petrol rezervi olduğunu düşünüyoruz

TPAO Genel Müdürü Uysal, "Karadeniz ve Hazar aynı jeolojik yapıya sahiptir, Hazar'daki zengin petrol rezervinin Karadeniz'de de var olduğunu düşünüyoruz" dedi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz ve Hazar’ın aynı jeolojik yapıya sahip olduğunu, bu çerçevede Hazar’daki zengin petrol rezervinin Karadeniz’de de var olduğunu düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

OSBÜK tarafından düzenlenen 5. OSB Enerji Zirvesinde konuşan TPAO Genel Müdürü Uysal, birincil enerji tüketimine bakıldığı zaman dünyada petrol ve doğalgazın enerji içindeki payının yüzde 58 düzeyinde bulunduğunu, Türkiye’nin de dünya ile hemen hemen aynı oranlara sahip olduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye’de 2035 yılına kadar enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgaz bağımlılığının süreceğini kaydeden Uysal, çevresinde zengin doğalgaz ve petrol yatakları bulunan Türkiye’nin neden bu konuda zengin olmadığı sorusuna da açıklık getirdi. Türkiye’nin çevresinde yer alan zengin petrol kaynaklarının Basra kuşağı denilen kuşakta yer aldığını, Suudi Arabistan ve İran’ın bütün petrollerinin bu kuşakta bulunduğunu anlatan Uysal, bu kuşakla yer almayan Türkiye’de ise zengin petrol ve doğalgaz kaynakları bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Denizlere bakıldığı zaman ise Karadeniz ve Hazar’ın aynı jeolojik yapıya sahip olduğuna işaret eden TPAO Genel Müdürü, Hazar’daki zengin petrol rezervinin Karadeniz’de de var olduğunu düşündüklerini bildirdi. Uysal, "Denizlerde petrol potansiyeli 1900’lü yıllarda bilinmiyordu. O zamanlar bilinmiş olsaydı Karadeniz’de petrol arama çalışmaları çok önceden başlardı diye düşünüyorum" dedi.

TPAO’nun arama faaliyetleri hakkında bilgi veren Mehmet Uysal, bugün petrol tüketiminin yüzde 10’unu, doğalgaz tüketiminin ise ancak yüzde 1’inden biraz fazlasını sağlayabildiklerini söyledi.

Türkiye’nin petrol sahalarının yaşlandığını ve bu nedenle üretim performanslarını önemli ölçüde kaybettiğini de ifade eden Uysal, bu nedenle yeni sondajların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Koca Piri Reis gemisi ile Akdeniz’de çok önemli bir çalışma yapıldığını belirten TPAO Genel Müdürü, 3 boyutlu sismiklerin tamamlanmasının ardından sondaj safhasına geleceklerini umut ettiklerini söyledi. KKTC’nin kara kısmında önümüzdeki birkaç ay içerisinde sondaja başlamayı düşündüklerini de kaydeden Mehmet Uysal, "Kara sondajları 8-10 milyon dolarlık sondajlardır, deniz sondajlarında ise ortalama 250 milyon dolara varan maliyetler söz konusudur" dedi.

Haberin Devamı

Leyla Ataman Özel - AA