Gündem Traktörü zeytinyağıyla çalıştırıyor

Traktörü zeytinyağıyla çalıştırıyor

Paylaş
Traktörü zeytinyağıyla çalıştırıyor

Çanakkale'de 53 yaşındaki çiftçi traktörünü motorin yerine zeytinyağıyla çalıştırıyor

Kutluoba Köyü’nde zeytinlik ve tarlaları bulunan İbrahim Yüksel, 2012 hasat döneminde üretilen zeytinyağının toptan litre fiyatının 4-4.5 lira aralığında olmasına tepkisini değişik yolla gösterdi. Yüksel, bir arkadaşının önerisiyle 2 ay önce çift sürdüğü traktöründe motorin yerine yakıt olarak zeytinyağı kullanmayı denedi.

Haberin Devamı

Başarılı olunca da litre fiyatı daha düşük olması nedeniyle traktöründe yakıt olarak zeytinyağını kullanmaya devam etti. 1 litre motorinin 4 lira 20 kuruş olduğunu söyleyen Yüksel "Yakıt olarak mazot yerine zeytinyağı kullanmak daha karlı. İki aydır traktörümü zeytinyağı ile çalıştırıyorum. Hiç sorun yaşamadım. Ayrıca 5 litre mazot ile 5 dönüm tarla sürerken, şimdi aynı alanı 3.5 litre zeytinyağı ile sürebiliyorum. Böylece daha az yakıt ücreti ödemiş oluyorum. Üstelik zeytinyağı daha çevreci" dedi.

Bayramiç Sanayi Sitesi’nde 25 yıldır motor ustası olarak çalışan Mehmet Kaplan, "Bunca yıllık motor ustasıyım. Araçların soya yağıyla çalıştırıldığını görmüştüm. Yanık yağla bile araçlar çalıştırılıyor, zeytinyağı ile niye çalışmasın! Ancak uzun vadede motorda filtre sorunu yaşatabilir" dedi.

Haberin Devamı

Fatih Daldal/DHA