Gündem Trakya sular altında

Trakya sular altında

Paylaş
Trakya sular altında

Edirne'de köylerde evler çatılarına kadar suya gömüldü

Edirne’de etkili olan sağanak yağmur sonrası yatağından çıkan Tunca Nehri, Değirmenyeni Köyünü sular altında bıraktı. Bu köydeki çok sayıda ev çatılarına kadar suya gömüldü. Oğulpaşa Deresi’nin taşması sonucu ise Edirne-Kırklareli yolu ulaşıma kapandı. Meriç Nehri’nin taşma riskine karşı da çevresindeki işyerleri polis tarafından uyarılmaya başlandı. Tekirdağ’da ise gece etkili olan aşırı yağmur nedeniyle Altıova Mahallesi’ndeki çok sayıda evi su bastı.

Haberin Devamı

Trakya selle boğuşuyar. Edirne’de etkili olan sağanak yağış sonrası debisi 201 metreküp saniyeye ulaşan Tunca Nehri taştı. Nehir kenarındaki 120 haneli Değirmenyeni Köyü sular altında kalırken, 8 ev suya gömüldü. Evlerin bazıları çatılarına kadar suyun içinde kaldı. DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü ekipleri ise çok sayıda iş makinesi ile köye gelerek geceden bu yana aralıksız çalıştı ve döktükleri kumla taşkın suyunun önünü kesmeye çalıştı. Ancak buna rağmen evler sular altında kaldı. Taşkın suyunun dışarı atılması için bazı setler patlatıldı.

8 evin tamamen su altında kaldığnı belirten Değirmenyeni Köyü Muhtarı Güngör Yüksek, “Yağış sonrası nehir taştı. 8 ev tamamen su altında. Ancak su sürekli artıyor. Risk altındaki evleri boşaltırdık. DSİ ve İl Özel İdaresi ekipleri 20 iş makinası ile çalışıyor” dedi.

Haberin Devamı

MERİÇ ALARM VERDİ

Edirne ve Bulgaristan’daki aşırı yağışlar sonrası Meriç Nehri’nin de debisi hızla arttı. 24 saat önce 846 metreküp saniye olan debi oranı 136 metreküp artarak 982 metreküp saniyeye ulaştı. Bu da taşkın riskini artırdı. Valilik tarafından oluşturulan kriz merkezi kararı ile polis ekipleri Meriç ve Tunca nehri kıyılarındaki işletmeleri can ve mal güvenliklerini korumaları için uyardı. Polis ayrıca nehir suyunun yayıldığı bölgeyi güvenlik şeridi ile kapattı.

EDİRNE-KIRKLARELİ YOLU KAPALI

Yoğun yağmur yağışı nedeniyle Oğulpaşa Deresi’nin yatağından çıkarak taşması sonucu Edirne-Kırklareli yolu sabah saat 07.00’da ulaşıma kapandı. Edirne ve Kırklareli’ne gidecek vatandaşlar Süloğlu üzerinden gitmeleri konusunda uyarılıyor.

TEKİRDAĞ'DA 100 EV VE İŞYERİNİ SU BASTI

Tekirdağ'da ise dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan yağışlar nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldi. Gece saat 03.00 sıralarında Altınova Mahallesi'nde logarların taşması sonucu 100’e yakın ev ve işyerini su bastı.

Su baskınlarından en çok Mustafa Dağıstanlı Sokak üzerinde bulunan Billur Sitesi etkilendi. Mahallenin üst kesimlerinden gelen sular sitenin bahçe duvarlarını yıktı. Site içerisindeki 6 blok su basması sonucu ev ve işyerleri zarar gördü. Kalorifer dairelerini su basınca, 8 ton kömür kullanılmaz hale geldi. Sitelerin asansörleri de sudan zarar gördüğü için çalışmıyor.

Haberin Devamı

POLİSTEN UYARI

Ardalı Sokak'ta bulunan ev ve işyerleri de su baskınlarından etkilendi. Tekirdağ Belediyesi mahallede su tahliyesi işlemlerine başladı. Pompalar aracılığı ile biriken sular tahliye edildi.

Polisin kendilerini uyardığını ifade eden Billur Sitesi yöneticisi Cengiz Özcan, “Gece saat 04.00'de polisler yönetici olarak beni kaldırdı. Siteyi su bastığını söyledi. Biz de vatandaşlarımızı uyardık. Gece yarısından beri ayaktayız. Zararımız büyük, 8 ton kömürümüz ziyan oldu. Sitemizdeki 6 bloğu su bastı. Kazanlarımız ve asansörlerimiz çalışmıyor. Bahçe duvarlarımız yıkılmış vaziyette. Binaların altındaki iş yerlerimiz su altında. Yetkililerden ilgi bekliyoruz” dedi. Hasar tespit çalışmaları sürüyor.

Fırat KESKİNKILIÇ- Ferhat AKGÜN- Batuhan KURT/ EDİRNE,TEKİRDAĞ,(DHA)