Hakan Çelik Trump'ın seçtiği yol
HABERİ PAYLAŞ

Trump'ın seçtiği yol

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Müslümanlara ülkeye giriş yasağı getirmeye başlamasıyla çok tehlikeli bir döneme girildi.

Şu anda 7 ülkenin vatandaşına 90 gün sürecek olan geçici bir yasak söz konusu. Bu yasak devam edebilir ve kapsamı genişleyebilir.

Peki acaba ABD için gerçekten Müslümanlar tehlike mi oluşturuyor? Yoksa Amerikalılar aslında çok farklı nedenlerden ötürü mü hayati risk taşıyor?

Rakamlar gerçeği başka bir açıdan gözler önüne seriyor.

2014 yılında tam 43 bin Amerikalı intihar ederek yaşamına son vermiş.

İkinci en yüksek ölüm nedeni alkol ve uyuşturucu kullanımından kaynaklanıyor. Liste, trafik kazaları, düşme, boğulma, yanlışlıkla silahla vurulma şeklinde sıralanıyor.

Yani mesela Amerikalı Müslümanlara ülkeye giriş yasağı getirmek yerine trafik kazaları ve uyuşturucuyla etkin mücadele edilse milyonlarca Amerikalının hayatı kurtulacak!



Bush 2001’deki saldırıları gerekçe göstererek Afganistan ve Irak’ı işgal etmişti. Bunun sonucunda milyonlarca insan hayatını kaybetti. Bütün Ortadoğu mahvoldu. Trump şimdi de gerçeklere dayanmayan bir korku üzerinden yola çıkıp Müslümanları hedef alırsa dünya gerçekten yaşanmaz bir yer haline gelir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump ile ilk yüzyüze görüşmesinde bütün bu konulardaki kaygılarını mutlaka iletecektir. Zira uluslararası meseleleri aşmak için kapıları kapatmak, duvar örmek, yasak getirmek yerine işbirliğini artırmak, sorun çözmeye odaklanmak gerek.

Bu düzenlemelerin başka bir sakat yanı daha var. Yasaklar “Müslüman eşittir terörist” tezine dayanıyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Norveç’te ırkçı bir saldırı gerçekleştirip 100’den fazla genci katleden Andrei Brevik Müslüman mıydı?

Amerika’da her yıl onlarca seri cinayet işleniyor. Bu saldırıları da Müslümanlar değil beyaz Amerikalılar ya da farklı etnik kökenlerden Hıristiyanlar gerçekleştiriyor.

Daha birkaç gün önce Kanada’da ırkçı bir Hıristiyan genç camiye baskın düzenledi ve tam 6 kişiyi öldürdü.

Terör terördür, tarif ederken dini ayrım yapılamaz. Saldırganın profili ve olayın hedefinde kim bulunursa bulunsun verilen tepki farklı olamaz.

Terörle mücadelenin etkin yolu insanlar arasında ayrımcılığı körüklememek, yoksulluk ve derinleşen adaletsizlikleri azaltmaktan geçer.

Ortadoğu’daki insanlar sebepsiz yere evlerini terk edip göçmen durumuna düşmediler. Savaşan taraflara silah satıp, mezhep savaşlarını körüklerseniz dünyaya huzur gelmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder