Dünya Trump-Kim görüşmesinden sonra ABD'den ilk adım

Trump-Kim görüşmesinden sonra ABD'den ilk adım

Paylaş
Trump-Kim görüşmesinden sonra ABD'den ilk adım

12 Haziran'da Singapur'da tarihi bir görüşme gerçekleşti. ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim bir araya geldi. Görüşmede anlaşmaya imza atıldı. ABD, zirvede verdiği sözü tutmak için hazırlanıyor

Güney Kore ve ABD'nin, geniş çaplı ortak askeri tatbikatlarını bu hafta içinde askıya alma kararlarını duyurması bekleniyor.

Haberin Devamı

Yonhap ajansının adı açıklanmayan bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberinde, Güney Kore ve ABD askeri yetkililerinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın durduracaklarını söylediği ortak tatbikatlara ilişkin yakın istişare içinde oldukları belirtildi.

Kaynak, bu hafta, Güney Kore ve ABD savunma bakanlıklarının, kararlarının neticesini ortaklaşa duyuracağını ifade etti.

Kuzey Kore'nin son dönemde artan füze denemeleri ve ABD'nin karşı tutumu Asya'daki gerilimi her geçen gün artırıyor. İki ülke arasında karşılıklı restleşmelerin arttığı bir dönemde ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un politik tavırları sürecin geleceğinde belirleyici olacak. Uluslararası toplum ise büyük bir felakete yol açabilecek nükleer savaş korkusu taşıyor.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump, 12 Haziran'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Kore Yarımadası'nda Güney Kore ile yaptıkları askeri tatbikatları durduracaklarını açıklamıştı.

ABD'nin Güney Kore ile yaptığı tatbikatların maliyetinin yüksek olduğuna ve bunun çoğunun ABD tarafından karşılandığına işaret eden Trump, "Güney Kore de katkı sağlıyor ama yüzde 100 değil. Bu da onlarla konuşmamız gereken bir konu." ifadesini kullanmıştı.

ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında Singapur'da imzalanan ortak deklarasyonda, Kore Yarımadası'nda kalıcı barışın inşa edilmesi, ABD ile Kuzey Kore arasında yeni ilişkilerin tesis edilmesi ve yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konularında mutabakata varılmıştı.