Gündem Trump Kudüs kararını açıkladı

Trump Kudüs kararını açıkladı

Paylaş
Trump Kudüs kararını açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı. Amerika tarihte bu kararı veren ilk ülke...

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray´dan yaptığı açıklamada resmi olarak Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığını söyledi.

ABD Başkanı Trump'ın konuşmalarından satırbaşları:

- Filistin ve İsrail arasında yıllardır devam eden çatışmaya yeni bir yaklaşım getiriyor. Yıllardır ABD´yi temsil eden devlet başkanları, Kudüs'ü İsrail´in başkenti olarak tanımayı reddetti. Hatta ülke olarak İsrai'in başkentinin varlığını bile kabul etmedik.

- Fakat bugün ABD olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyoruz. Bu durum aslında gerçeği kabul etmenin ta kendisi ve yapılması gereken bir eylem.


"BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS'E TAŞINACAK"


-Tel Aviv´deki ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşınacak. ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının iki ülke arasındaki çatışmaya yeni bir yaklaşım getirebilecek.

- Bu karar kesinlikle yapılmasını şiddetle istediğimiz barış anlaşmasını durdurmak istediğimiz anlamına gelmiyor. ABD olarak hem Filistin hem de İsrail için yapılabilecek en iyi barış anlaşmasının gerçekleşmesini istiyoruz

- Resmi olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın zamanı geldiğine inanıyorum ve vaadi yerine getiriyorum.

- Kudüs kararı çoktan alınması gereken bir karardı. Birçok devlet başkanı bir şeyler yapmak istediğini söyledi ve yapmadı

- 20 yıl boyunca bütün ABD başkanların bu yasayı uygulamadı. Başkanlar bu yasayı uygulamaya koymadılar. Bazıları belki cesaret edemedi, kendi gerçeklerine güvendiler. Artık resmi olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanınmasına karar verdik.

- ABD Ortadoğu'daki barış sürecine derinden bağlıdır.

- Barış anlaşmasının sağlanması için elimden geleni yapacağım.

Ayrıntılar geliyor...


"GEÇ KALINMIŞ BİR HAMLE"


Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında zaten kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulunmuştu.

"Bunun çok geç kalınmış bir hamle" olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

Karara Ortadoğu ve Avrupa'dan onlarca ülke tepki gösterdi.

ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTLERİNİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRECEKTİR


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ürdün Kralı 2. Abdullah ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın gündeminde Kudüs vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması:

Yanlış adım İslam aleminde infiale sebep olacaktır. Kudüs tüm Müslümanların Harem-i İsmeti'dir, gözbebeğidir. Bunu gözardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır. İslam dünyasının Kudüs'ün statüsünün korunmasında beraber hareket etmesi çok önemlidir. Buradan tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum: Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Böyle bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir.


Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti grup toplantısında da şunları söylemişti:

"ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma haberlerine üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. İsrail'e destek mahiyetinde böyle bir kararın alınması insanlık vicdanına vurulmuş ağır bir darbedir. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Eğer böyle bir adım atılacak olursa İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nin 5-10 gün içinde İstanbul'da toplayacağız. Sadece bununla da kalmayacağız. Tüm İslam dünyasını orada hareketlendireceğiz.

Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi bu mu kaldı? Netanyahu İsrail'de iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Son ana kadar buradaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu bizim diplomatik ilişkilerimizi İsraille koparmaya kadar gidebilir. ABD'yi bölgedeki sorunları daha da derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda bir kez daha ikaz ediyorum."


Trump'ın dikkat çeken kıyafeti


Meclis'te Kudüs bildirisi!


Kudüs Müslümanlar için neden önemli?


ABD'den skandal karar: Trump bugün Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan edecek!