Hakan Çelik Trump ve Erdoğan
HABERİ PAYLAŞ

Trump ve Erdoğan

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri başkanlık yarışını Donald Trump’ın kazanmasının Türkiye için daha olumlu olduğunu yazmıştım. Hâlâ böyle düşünüyorum. Ancak bu yorumum “Yeni süreçte hiç sorun yaşanmayacak” anlamına gelmiyor elbette. Trump, hassas konularda Barack Obama yönetimi kadar Türkiye’yi sıkıştırmayabilir, ancak kendisine yakın bazı isimlerin Ankara’ya bakışı hiç de olumlu değil. Hatta 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde Türkiye’yi eleştirenlerin Washington’da etkin bazı görevlere getirilme ihtimali var. Diğer taraftan Trump’ın İslam karşıtı açıklama ve çıkışları biraz yumuşamakla birlikte ana hatlarıyla devam ediyor. Bu durum, kendisini İslam dünyasının etkili bir oyuncusu olarak konumlandıran Türkiye’yi sıkıntıya sokabilir. Anlaşmazlık yaşanma ihtimali olan bir başka konu; Irak ve Suriye’nin geleceği. Trump, Türkiye ile diyaloğa ve işbirliğine önem veriyor, ancak Suriye’de Beşar Esad yönetiminin devamında bir sakınca görmüyor. Politikasını Esad’ın mutlaka gitmesi üzerine kuran Ankara ile nasıl bir denge tutturulacağı önemli.

Geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, Esad’ı Suriye’deki aktörlerden biri olarak görmek gerektiğini söylemişti. Yıldırım’ın bu açıklaması, Türkiye’nin -çok tercih etmese bile- Esad’lı bir geçiş sürecine karşı olmayacağı anlamına çıkabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakın ekibi Trump’ın açıklamalarını yakından izliyor. Trump’ın yakın çalışma ekibinde kimlerin bulunacağı da önemli bir husus. Görebildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan biraz bekleyip ona göre bir duruş belirlemekten yana. Hatta yakında ABD’de iki liderin bir araya gelme ihtimali bile söz konusu olabilir. Bu imkân yakalanabilirse Erdoğan, bölgesel meseleler ve Türk-Amerikan ilişkileri hakkındaki görüşlerini muhatabına doğrudan aktarabilir. Trump’ın seçim kampanyasında belirttiği “ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma” fikrinden Erdoğan’ın çok rahatsız olduğuna eminim. Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme adımlarının atıldığı bir ortamda yeni ABD yönetiminin Ortadoğu’da taşları yerinden oynatacak adım atmaması da çok önemli.



Zorlu konu başlıkları ve risklerin varlığına rağmen Erdoğan ve Trump arasında iyi bir kimya yakalanabileceği görüşündeyim. Trump, bu bölgede Erdoğan’ı işbirliği yapılabilecek güçlü bir ortak olarak görecektir. Trump tahmin ettiğim gibi bir tutum izlerse Türkiye’nin Batı sisteminin dışına sürüklenmesini de önlemiş olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder