Siyaset TSK: Cihazları Güner kullanmadı
Paylaş
TSK: Cihazları Güner kullanmadı

Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner'in 2007'de 'PKK'lıları dinleyeceğiz' gerekçesiyle 2 bin kişiyi yasadışı dinlettiği iddiasını soruşturan Genelkurmay, ilk bulguları açıkladı

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Haberin Devamı

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in 2007’de Genelkurmay İstihbarat Başkanı iken yetkisi olmadığı halde ‘PKK’lıları dinleme’ gerekçesiyle İsrail’den cihazlar aldırdığı ve aralarında muhalif sanatçılar, siyasetçiler ve bilim adamlarının da olduğu yaklaşık 2 bin kişi yasadışı olarak dinlettiği iddia edilmişti. İddianın hemen ardından Aslan Güner’in talebiyle Genelkurmay soruşturma başlatmıştı.

ÇOK SONRA ALINDI

Genelkurmay Başkanlığı, Org. Aslan Güner’in yasadışı dinleme yaptığı iddialarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, cihazların gerekli testlerden geçirildikten sonra Kasım 2008’de alım maksadına uygun olarak yurt dışında ve yurt dışına yönelik görev yapmak üzere hudut bölgesinde konuşlandırıldığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Açıklamada Org. Güner’in bu süreçte karargah görevinden kıta görevine atandığı ve 14 Ağustos 2007’de Genelkurmay Karargahı’ndan ayrıldığı belirtildi.

MEVZUATA UYGUN

Genelkurmay’ın açıklamasında, dinleme cihazların alımının yasal mevzuata uygun yapıldığı belirtilerek “Bütün evrakların mevcut olduğu tespit edilmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca “Cihazların alım nedenleri dışında kullanıldıkları iddialarını araştırmak maksadıyla bazı kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge, doküman talep ve temin edilmesi ve bazı cihazlarda teknik incelemeye duyulan ihtiyaç nedeniyle adli soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturma, Genelkurmay Askeri Savcılığınca yürütülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

YENİ SUÇ DUYURUSU

Bu arada adı dinlenen isimler arasında yer alan Prof. Dr. Baskın Oran, Org. Aslan Güner hakkında “görevi kötüye kullanma, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlarından cezalandırılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.