Siyaset TSK'da atamalar kilitlendi
Paylaş
TSK'da atamalar kilitlendi

Emekli Org. Çetin Doğan ile başlayan Balyoz tutuklamaları YAŞ'taki terfileri kilitleyecek


Balyoz’da yakalamalar Çetin Doğan’la başladı. Listedeki 27 general ve amiral de hapse girerse TSK kontenjan açmazına düşecek. Komutanlar açığa alınsalar bile yerlerine atama yapılamayacak

YAŞ’TA TERFİ EDECEKLERDİ

Balyoz Darbe Planı çerçevesinde TSK’nın 27’si amiral ve general 76 personeli hakkında yakalama kararı çıktı. Bunların 12’si, önümüzdeki hafta toplanacak Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) “terfi” edecekti. Ancak dava nedeniyle yasa gereği terfileri bu yıl için dondurulacak.

EMEKLİ EDİLMİYORLAR

HakerTürk gazetesine göre, tutuklamalara asker bugün itiraz edecek. Tutuklama kalksa bile sanıkların terfisi donacak. Yeni kontenjan açılamayacağı için açığa alınmaları da çözüm değil. Vekâlet dönemi başlayacak. Teamülen haklarındaki hüküm kesinleşmeyenler emekli edilmiyor.

TSK’DA 301 AÇMAZI

Balyoz Davası kapsamında 76 personeli hakkında yakalama kararı çıkarılan TSK kontenjan açmazı ile karşı karşıya. Yakalama kararlarına itirazların reddedilmesi halinde 27 general ve amiral hapse girecek. Tutuklu general ve amiraller açığa alınsa bile “301” kişilik kadro nedeniyle yerlerine yeni atamalar söz konusu olamayacak. TSK’da vekalet dönemi başlayacak



“BALYOZ darbe planı” çerçevesinde alınan “yakalama” kararları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin general ve amiral kadrolarında kontenjan açmazı doğmasına yol açtı. 27 general ve amiral, itirazları reddedilirse cezaevine konulacak ve 16 Aralık’taki ilk duruşmaya kadar tahliye edilmeleri söz konusu olamayacak. Buna karşın TSK’nın toplam 301 general ve amiral kadro kontenjanının genişletilmesi mevzuattaki yasa uyarınca mümkün değil. Yani sanık general ve amiraller açığa alınsalar dahi yerleri doldurulamayacak.

Balyoz davası kapsamında 27 general ve amiral, 34 albay ve çeşitli rütbelerden 15 subay hakkında toplam 76 “yakalama” kararı çıktı. Süreç, TSK kadrolarını terfiler ve atamalar olmak üzere iki açıdan etkileyecek.

ATAMA SIKINTISI

YAŞ toplantılarında terfi ve emekliliklere karar verilirken toplantıyla eş zamanlı olarak general ve amiraller için atama kararnamesi de hazırlanıyor. TSK Personel Kanunu’na göre Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel Komutanlıklarına bağlı tümgeneral ve amiral kontenjanının üst sınırı 301. Halihazırda 301 kontenjanın tamamı dolu.

VEKALET DÖNEMİ

TSK’nın işleyişinin sürdürülebilmesi kapsamında YAŞ toplantısıyla birlikte tutuklu personelin “Açığa alınması” gündeme gelecek. Ancak tutuklu sanık 27 general ve amiral açığa alınsa da görevlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla 27 albayın generalliğe terfi ettirilmesi, yani 301 olan kadro sayısının üzerine çıkılması mümkün olamayacak. Bu durumda, diğer generaller kendi görevlerine ek olarak, tutuklu generallerin görevlerini de “vekaleten” yürütecek.
Sanık konumundaki toplam 12 general ve amiral 1-4 Ağustos’ta toplanacak Yüksek Askeri Şûra’ya (YAŞ) “terfi” sırasında gireceklerdi. Ancak haklarındaki dava nedeniyle terfileri bu yıl dondurulacak ve rütbe bekleme süreleri 1 yıl uzatılacak.

EMEKLİ EDİLMİYORLAR



Emeklilikler nedeniyle boşalacak rütbelere, sanık sandalyesindekilerin yerine sıradaki diğer isimler terfi edecek. “Terfi sırasında olmasına karşın sicil puanı diğerlerine kıyasla düşük” olanların ise emekli edilmeleri teknik olarak mümkün. Ancak teamülen haklarındaki hüküm kesinleşmeyen generaller emekli edilmiyor. Böylece peşinen suçlu ilan edilmelerinin önüne geçiliyor.

İki korgeneral orgeneralliğe terfi etmeyi bekliyordu

BU yıl Kara Kuvvetleri’nde terfi sırasındaki 11 korgeneralden 2’si orgeneralliğe terfi edecek. Hakkında “yakalama” emri bulunan sanıklardan 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek orgeneral rütbesine terfi etmesi muhtemel isimler arasında yer alıyordu. Terfi sırasında bulunan ve haklarında yakalama emri çıkartılan diğer subaylar şunlar:

Tümg. İhsan Balabanlı, Tümg. Abdullah Dalay, Tümg. Gürbüz Kaya, Tümg. Salim Erkal Bektaş, Tümg. Ahmet Yavuz, Tuğg. Ali Aydın, Tuğa. Ahmet Türkmen ve Tuğa. Ahmet Gavremoğlu.

Hakkında yakalama emri çıkartılan diğer komutanların isimleri şöyle:

Korg. Mustafa Korkut Özarslan, Korg. Yurdaer Olcan, Kora. Kadir Sağdıç, Tümg. Nurettin Işık, Tümg.l Halil Helvacıoğlu, Tümg. Bekir Memiş, Tümg. Hasan Fehmi Canan, Tüma. Cem Gürdeniz, Tuğg. Soner Polat, Tuğa. Bulut Ömer Mirmiroğlu, Tuğg. Hakan Akkoç, Tuğg. Gökhan Gökay, Tuğa. Mehmet Fatih İlgar, Tuğa. Turgay Erdağ, Tuğa. Cem Aziz Çakmak, Tuğa. Levent Görgeç, Tuğa. Levent Erkek.

Açığa alma yetkisi iki bakanda

YAKALANMALARI talep edilen TSK personelinin karara 1 hafta içerisinde itiraz etme hakkı var. İtirazları İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirecek.

Genelkurmay Karargâhı, atama kararnamesini hazırlamadan önce mahkemeye yapılan itirazın karara bağlanmasını bekleyecek. İtirazı kabul edilmeyen general ve subaylar ilk duruşmanın yapılacağı 16 Aralık’a kadar tutuklu kalacak. Ve “Hizmette devamlılık” prensibinin zarar görmemesi ve TSK’nın işleyişinin sürdürülebilmesi amacıyla tutuklu personel hakkında “açığa alma” işleminin uygulanması gündeme gelecek.

5 YIL VE DAHA FAZLA HAPİS
TSK Personel Kanunu’na göre; hakkında 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden dava açılanlar açığa alınabiliyor. Açığa alma yetkisi Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli için İçişleri Bakanlığı’nda. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri personelini ise Milli Savunma Bakanlığı açığa alabiliyor.

(GAZETE HABERTÜRK)

4

Haberin Devamı