Gündem TTB uyardı, açlık grevi sona erdi

TTB uyardı, açlık grevi sona erdi

Paylaş
TTB uyardı, açlık grevi sona erdi

Tek Gıda İş, Türk Tabipler Birliği'nin uyarısı üzerine TEKEL işçilerinin 7 gündür devam eden açlık grevini bitirme kararı aldı

Dün bütün gün Başbakan Erdoğan ile Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu arasındaki görüşmeyi bekleyen Tekel işçileri, Tabipler Birliği’nden de uyarı gelince ‘iyi niyet’ göstergesi olarak açlık grevini bıraktı. Ancak görüşmeden ‘uzlaşma’ bir yana yeni bir öneri dahi çıkmadı. Hükümet önceki sözleri tekrarladı.

SAĞLIKLARI BOZULDU

Tekel işçileri eylemlerinin 59’uncu, sürekli açlık grevinin 7’nci gününde, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeye kilitlendi. Kumlu, Erdoğan’a işçilerin maaşla ilgili bir dertleri olmadığını, 4/C (geçici işçi) statüsünü istemediklerini anlatacaktı. Saat 19.00’daki görüşme öncesinde Tekel işçilerini, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ziyaret etti. Açlık grevindekileri tetkik eden doktorlar, iki ayda çok yıpranan işçilerin fazla dayanamayacaklarını ifade ettiler.

16 KİŞİ DEVAM EDİYOR

Tekel işçilerinin örgütlü olduğu Tekgıda-İş Sendikası, TTB’nin önerisi değerlendirerek, açlık grevine son verilmesini kararlaştırdı. Grevdeki 200 işçiden 16’sı karara karşı gelerek, eylemi sürdüreceklerini bildirdi. Sendika Başkanı Mustafa Türkel, kararı açıklarken, “Bu, kesinlikle bir geri adım değildir. Arkadaşlarımızın sağlığını düşünmek zorundayız” dedi. Ancak kararın zamanlaması, akşamki görüşme öncesinde Tekel işçilerinin uzlaşma umudunu ve ‘iyi niyetini’ yansıtıyordu.

HÜKÜMETTEN ÖNERİ YOK

Erdoğan ile Kumlu arasındaki görüşmede ise değişen hiçbir şey olmadı. İkili arasında iki hafta önce yapılan görüşmeden de bir sonuç çıkmamış, ama hiç değilse hükümet 4/C’de bazı iyileştirmeler yaparak bir adım atmıştı. Bu kez görüşmenin neden yapıldığı dahi anlaşılamadı. Mustafa Kumlu, çıkıştaki açıklamasında, “Başbakan işçilerin 4/C’yi kabul etmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda başka bir değişiklik yapılmayacağını ve eyleme ay sonunda müdahale edileceğini tekrarladı” dedi.

PAZARTESİ AÇIKLANACAK

Tekgıda-İş Başkanı Türkel, görüşme sonrası bir açıklama yaparak, “4/C’yi kabul etmiyoruz. Yeni yol haritasını pazartesi günü açıklayacağız” dedi. İşçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının da bugün toplanarak durum değerlendirmesi yapması bekleniyor. Hükümet daha önceki teklifinde, “4/C’de kıdem tazminatı, haftada iki gün izin hakkı vereceğiz. Maaşları iyileştireceğiz. En fazla çalışma süresi 10 yerine 11 ay olacak” demişti. Ancak 4/C hâlâ kadrolu işçi statüsünden daha kötü koşullar sunuyor.

DEĞİL 60, 600 GÜN KALIRIZ

Tekel işçileri, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeyi, Türk-İş Genel Merkezi önündeki televizyonlardan takip ettiler. Erdoğan’ın yeni bir öneride bulunmadığını, ay sonunda eyleme müdahale etme kararını da yinelediğini öğrenen bir işçi, hükümete şöyle yanıt verdi: “Eylemin 60’ıncı gününe giriyoruz. Gerekirse 600 gün daha buradayız. 28’inde müdahale edeceklermiş, 28 Mart’ta yine bekleriz. Hakkımızı almadan buradan ayrılmayacağız.”

DÜNYAYA ŞİKAYET ETTİLER

Türk-İş, işçi ve memur sendikaları ile görüşerek,4/C statüsünü Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) şikayet etti. Konfederasyon ayrıca, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’ndan Tekel işçilerinin sorununun çözümü için destek istedi. Buralara gönderilen mektupta, 4-C statüsündeki istihdamın, var olan hakları kaldırdığı kaydedildi.

TÜRKİYE MEŞALELERLE AYDINLANDI

KESK, DİSK, Türk-İş ve çeşitli sivil toplum örgütlerine üye gruplar, Tekel sorunundaki ‘karanlığı aydınlatmak için’ dün akşam birçok ilde meşaleli yürüyüşler yaptılar. Ankara Kızılay’daki yürüyüşte konuşan KESK Başkanı Sami Evren, Tekel eylemini başından beri sahiplendiklerini belirterek, “Çünkü Tekel işçisinin yaşadığı iş güvencesi sorunu yakında kamu çalışanlarının da gündemine gelecektir” dedi.

2