Gündem TTK'dan uzman kurtarma ekibi gidiyor

TTK'dan uzman kurtarma ekibi gidiyor

Paylaş
TTK'dan uzman kurtarma ekibi gidiyor

Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibi, bir özel maden ocağında elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak üzere Manisa'nın Soma ilçesine gidecek

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Soma’ya gitmek için hazırlandığını söyledi. İnan, madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Zonguldak’a göndereceği helikopterle Soma’ya ulaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

MADENCİLER YILLARDIR CAN KURTARIYOR

TTK ocaklarında olası kazalarda kurtarma çalışmalarını yürütmek için 1938 yılında kurulan tahlisiye (kurtarma) istasyonu, yerin altındaki her türlü iş kazasına etkin şekilde müdahale ediyor. Alman Drager firması iş birliğiyle TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Merkez Tahlisiye İstasyonu, kurtarma, ocak yangını, enkaza girme ve gazla mücadele konularındaki uzmanlığı dolayısıyla Türkiye’de çok sayıda kamu ve özel maden işletmesine eğitim ve kurtarma hizmeti veriyor.

En az iki yıl yer altında çalışan, soğukkanlı ve tahammül kabiliyetine sahip işçiler arasından ocak idaresince seçilenlerden oluşturulan ekip, ülkedeki olası maden kazalarında yardım istenen birimlerin başında geliyor. Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, kazazedeye, 1 metrekareyi bulmayan açıklıktan bile ulaşabiliyor.

Zonguldak’taki ocaklarda göçük, grizu ve kömür patlaması, karbonmonoksit zehirlenmeleri, metan gazı ve karbondioksit boğulmaları gibi çok sayıda kazaya müdahale eden ekipler, uzman personelden oluşuyor.

TÜRK KIZILAY’I BÖLGEYE HAREKET ETTİ

Patlamaya bağlı olarak işçilerin yaralandığı ve mahsur kaldığı bilgisini alan Türk Kızılayı Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nin alarm durumuna geçtiği belirtildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Manisa’nın Soma ilçesinde özel bir kuruluşa ait olan maden ocağında meydana gelen trafo patlamasının hemen ardından harekete geçen Türk Kızılayı, bölgeye bir öncü araç ve 5 kişilik uzman personel gönderdi. Kan ihtiyaçları içinde Kızılay Bölge Kan Merkezi alarma geçirildi. Türk Kızılayı Manisa Şubesi yetkilileri de yerel yöneticilerle görüşerek ihtiyaç tespiti yaptı. Kızılay’a bağlı bir öncü araç ve 5 uzman ekip, olayın hemen sonrasında bölgeye hareket etti. Yaralı işçilerin tedavileri için gerekli olabilecek kanın tedariği konusunda ise Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi, Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Türk Kızılayı şubeleri tarafından takip ediliyor."

Haberin Devamı

AKUT DESTEK VEREMİYOR

Akut madenden yapılan kurtarmalar için yardımcı olamıyor. Sadece destek hizmeti için yeryüzünde bulunabiliyor. Aşağısı için yapılan 'tahlisiye' işlemi için yeterli eğitim ve ekipmanları bulunmuyor.

Madenden kurtarma için gerekli olan envanterler ve eğitimler ise Akut gönüllülerinde bulunmuyor.

Haberin Devamı