Opr. Dr. Hande Akbaş Tüberküloz geçirdiyseniz annelik için 1 yıl bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Tüberküloz geçirdiyseniz annelik için 1 yıl bekleyin

Haberin Devamı

Tüberküloz yani verem geçiren kadınların gebe kalmak için 1 yıl beklemesi iyi olur. Hastalık alevlenmezse anne olabilirsiniz. Tüberküloz genital bölgeyi de etkileyebilir, 6-8 ay için hamilelik oluşmazsa doktorunuza başvurun.

Gebe kalamadım

33 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Hiç korunmadık, gebe kalamadım. Raporda ‘bilinmeyen infertil hsg sonucumda uterin kavite biraz küçük izlendi’ yazıyor. Bu ne demek?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminizin kendisini görmeden rahminizde gebe kalmaya engel olacak bir küçüklük var mı net söyleyemem. Ama yumurtalıklarınız iyi çalışıyorsa bunun sorun olacağını düşünmüyorum. 4 yıllık evlisiniz ve korunmamanıza rağmen gebelik olmamış. Yaşınızda 33 olduğundan yumurtalıklar mutlaka araştırılmalı diye düşünüyorum. Lütfen bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerinizle birlikte üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Ne kadar bekleyeyim?

30 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. 2 yıldır korunduk, şimdi çocuk istiyoruz. 10 ay önce akciğer tüberkülozu için ilaç kullandım. Tedavinin üzerinden 2 ay geçti. Kan değerlerim normal. İlacı 3 ay kullanacağım. Bebek için beklemek gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle tüberküloz tedavisi sonrası 1 yıl beklemek daha iyi olur. Eğer hastalıkta alevlenme yoksa o zaman bebek düşünmek doğru olacaktır. Bu arada tüberküloz nadiren genital bölgeyi de tutabileceği için eğer korunmayı bıraktıktan yaklaşık 6-8 ay içinde gebe kalamazsanız bir uzmana başvurmanızı öneririm. Gerekirse rahim filmi çekilerek duruma bakılabilir.

Rahim tersmiş

26 yaşında kadınım, 3 aylık evliyim. Hamile kaldım ama kürtaj yapıldı. Kürtaj sırasında doktor rahmin ters olduğunu anlattı. Yeniden gebe kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahmin ters olmasıyla gebe kalmanız arasında olumsuz ilişki yoktur. Tekrar hamile kalcağınızı düşünüyorum. Ama 1 yıl denemenize rağmen gebe kalamazsanız, o zaman geçirdiğiniz kürtaj herhangi bir enfeksiyon ya da yapışıklığa neden olmuş mu diye rahim filmi çektirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder