Tamer Heper Tuhaf bir uygulama var
HABERİ PAYLAŞ

Tuhaf bir uygulama var

Haberin Devamı

2013’te bir bankadan aldığım krediyi süresinden önce kapattım. Ancak aradan iki yıl geçti banka bana yine borç çıkardı. Elimdeki ödeme makbuzları ile bankaya başvurdum. “Bir şey çıkmaz, elindekileri de yırtıp at” dediler ama şu an maaşıma haciz geldi. Ne yapabilirim? ● B.Z.

Ne söylesem ne desem bilemiyorum. Önce “Bir şey çıkmaz yırt at” meselesi... Bir borç ödendiğinde mutlaka makbuz alınmalıdır. Bu ödeme bir kuruma yapıldığında olduğu gibi bir şahsa da yapıldığında elinden mutlaka makbuz alınmalı ve saklanmalıdır. Bir kredi kurumu olan banka, sizin elinizdeki ödeme belgesi için nasıl olur da “Bir şey çıkmaz yırt at” diyebilir, aklım almıyor. Bu akıl verme değil bir tuzak kurmadır.

Yani yırt at ki bu parayı senden tekrar alalım. İnanılır gibi değil. Şimdi ödeme meselesine geleyim. Bankalardan alınan krediler taksit tarihi geldiğinde ödenmelidir. Taksit tarihlerinde ödendiğinde, kredi sözleşmesinde belirtilen rakam ödendiği anda borç biter. Ancak tuhaf bir uygulama ile erken ödeme yaparsanız borcunuz eksilmez artar. Hem de geri kalan borcun yüzde 2’si kadar artar. İşte benim tahminim; siz borcunuzu erken ödedim zannediyorsunuz ama sizin borcunuz yüzde 2 nisbetinde artmış.

Böyle tuhaf bir uygulama var. Bu tuhaflık vatandaşlar arasındaki borçlar için uygulanan bir tuhaflık değil, kredi veren kurumlar için uygulanan bir tuhaflık. Şimdi bakılacak husus sizden istenilen ödenmiş borcun tamamı mı yoksa bakiye borcun yüzde 2’si mi? Sonra maaşınıza haciz koyulmuş, demek ki hakkınızda yürümekte olan bir icra takibi var ve bu takip kesinleşmiş. Bu konuda ne yapılacağı ve nasıl davranılacağı konusunda karar vermek için icra dosyasının incelenmesi şarttır. Şayet bir haksızlık var ise borç bulunmadığının tespiti anlamına bir dava açılması gerekmektedir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder