Ekonomi Tüketici kredileri bu yıl yüzde 19 arttı

Tüketici kredileri bu yıl yüzde 19 arttı

Paylaş
Tüketici kredileri bu yıl yüzde 19 arttı

Tüketici kredilerinde 2010 sonuna göre artış yüzde 20'ye yaklaştı. Yeni önlem beklentisi sürüyor

Ekonomi yönetiminin yıl sonunda ulaşılmasını istediği yüzde 25 kredi büyümesi sınırı için son olarak yeni düzenlemeler getirdiği tüketici kredileri, geçen yıl sonuna göre yüzde 19, yıllık bazda ise yüzde 43.3 artarken, analistler alınan önlemlerin daha yoğun şekilde hayata geçirilmediği taktirde kredilerdeki artış hızının belirgin şekilde yavaşlamayacağına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçen hafta, hanehalkı borçluluğunun hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, konut ve taşıt kredisi dışında tüketici kredisi kullanacakların daha temkinli olması gerektiğini, konut ve taşıt kredileri dışındaki tüketici kredilerinde artırılan karşılık oranlarının da bankaların kredi kullandırımlarında daha ihtiyatlı hareket etmelerini sağlayacağını açıkladı.

Kararların etkisinin maliyet artırıcı yönde olacağı belirtilirken, bankalar da bunu kredi faizlerine yansıtarak faizleri artırmaya başladı.

BDDK'nın haftalık verilerine göre sektörün kredi toplamı 17 Haziran'da geçen yıl sonuna göre yüzde 14.6 artışla 613.4 milyar liraya ulaşırken, kredilerde bir önceki haftaya göre artış yüzde 0.76, yıllık bazda artış ise yüzde 36.4 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

BDDK verilerine göre, krediler 10 Haziran haftasında 608.8 milyar lira, 2010 sonunda ise 535.3 milyar lira seviyesindeydi.

Tüketici kredileri 17 Haziran haftasında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43.3, 2010 sonuna göre ise yüzde 19 artış kaydederek 153.55 milyar liraya ulaştı. Konut kredileri ise, geçen yıl sonuna göre yüzde 15.2, yıllık bazda ise yüzde 36 artışla 70 milyar liraya çıktı. İhtiyaç kredileri de geçen yıl sonuna göre yüzde 27, yıllık bazda da yüzde 31 artışla 58.2 milyar liraya ulaştı.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, kredilerde arzu edilen yüzde 20-25 seviyesine inilmesi için ya munzam karşılıklarda sert artışların sürmesi ya da mevcut önlemlerin başta BDDK olmak üzere diğer otoritelerce de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Verilerin ardından yayımladığı araştırma notunda Cömert, "Önceki hafta sonu kredi karşılıklarında yapılan düzenleme bu anlamda olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir. Ancak bu tarz önlemler daha yoğun şekilde hayata geçirilmedikçe kredilerdeki artış hızı belirgin şekilde yavaşlamayacaktır" dedi. Alınan önlemlere karşılık, bankacılar da geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği'nin yönetim kurulu toplantısında, bankacılık sektörünün finansal istikrardan yana olduğunu ve otoritenin aldığı yüzde 25 kredi büyümesine sektör olarak uyacaklarını ancak belirsizlik yaratmaması için bu düzenlemelerin bütüncül politika içinde yapılmasını daha çok arzu ettiklerini söylemişti.

Haberin Devamı