Tamer Heper Tüketicinin hakları var
HABERİ PAYLAŞ

Tüketicinin hakları var

Haberin Devamı

Müteahhitten daire aldım. Sözleşme imzaladık ama daire sözleşmede gösterilen tarihten geç teslim edildiği gibi broşürlerde görülen alışveriş merkezini yapmadı. bu halde yasal haklarım var mı? ● Ç.Y.

Okuyucumun sorusu tüketici mevzuatına giriyor.

Müteahhitle bir gayrimenkul satış vaadi yapılmış, bu sözleşmeye göre daire belli bir tarihte teslim edilecekken bu tarihte teslim edilmemiş ve geç teslim edilmiş.

Böyle bir durumda taraflar arasında yapılmış sözleşmeye bakmak lazım. Gecikme için cezai şart öngörülmüş mü?

Gecikme için cezai şart öngörülmüş ise bu maddeye göre müteahhitten cezai şartın ödenmesi istenir.

Böyle bir madde yok ise bu halde de teslimin taahhüt edildiği tarih ile dairenin teslim edildiği tarih arasında kalan süre için mahrum kalınan kira bedeli istenir. Burada tereddüt edilen husus şudur.

Vatandaş diyor ki, “Teslimde gecikildi ben de kiraya çıktım ve kira ödedim, o halde ödediğim kira tazmin edilsin”.

Böyle bir durumda tüketicinin ödediği kira değil, geç teslim nedeni ile satın aldığı daireden elde edemediği kira geliri kadar bir tazminata hükmedilir.

Sözleşmeye bakılmalı

Geleyim yapılmayan alışveriş merkezine. Uygulamada, satın alınan dairede veya ortak alanlarda bir eksiklik varsa buna ‘eksik iş´ denir ve eksikliğin dairede yarattığı değer kaybı kadar tazminata hükmedilir. Yine tatbikatta çoğunlukla sözleşmede olmasa bile broşürlerde gösterilen yapı ve tesislerin yapılmamış olması eksik iş kabul ediliyor.

Bazı istisnai Yargıtay kararlarında eksik iş olup olmadığına karar vermek için sadece sözleşmeye ve eki teknik şartnameye bakmak gerektiği yazılıdır. Bana göre Yargıtay’ın bu istisnai kararı doğrudur. Zira taraflar altına imza attıkları sözleşme ile bağlıdır.

Şayet sözleşme ekinde altı imzalanmış broşür varsa müteahhit broşürde gösterilen bina ve tesisleri yapmak zorundadır. Sözleşme ekinde broşür yok ise müteahhit bununla bağlı olmamalıdır.

Zira sözleşme yapıldığı tarihte bu broşür daha basılmamış olabilir veya kötü niyetli bir tüketici bugün çok yaygın olan bilgisayar tekniği ile tahrif edilmiş broşür bastırıp mahkemeye sunmuş olabilir.

Bütün bunların dışında gerçekten bir broşür var ise ama sözleşmede bu broşür ek olarak sunulmamış, broşürde görülen yapı veya tesislere sözleşmede yer verilmemiş ise artık broşürdeki yapı veya tesisleri talepten vaz geçilmiş olduğu kabul olunmalıdır. Tüm hukuki işlemlerde olduğu gibi aslolan altına imza atılan sözleşmedir.

Dolayısıyla sadece sözleşme ve birlikte imzalanmış eklerine bakarak karar verilmeli, bunun dışındakilere itibar edilmemelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder