Yaşam Tulum ve tulumcunun öyküsü...

Tulum ve tulumcunun öyküsü...

Paylaş
Tulum ve tulumcunun öyküsü...

Çamlıhemşin'in rüzgârı, Fırtına Deresi'nin sesi, Tulumun ve Tulumcu Bülent Bekar'ın öyküsü 'TULUMCU' belgeselinde buluştu

Doğu Karadeniz... Çamlıhemşin, ardını Fırtına Vadisi’nin iki yanına yaslamış, 25 yıl önce sanki bugünleri görmüşçesine karşılıyor. Doyumsuz yeşili tertemiz kışlıklarını giymiş. Fırtına deresi selamlıyor gelenleri.

Gün mutluluk günü, sevinç günü. Horonsuz, tulumsuz olmaz ki! Tulumcu çalacak, büyük küçük herkes horon vuracak. Kutlu günde durmak, oturmak olmaz. Hep birlikte eğlenilecek.

Tulum; Karadeniz doğasından var olan bir çalgı. Şimşir ağacı, toprak kamışı ve oğlak derisinin sihirli bileşiminden oluşuyor.

Çamlıhemşinli Bülent Bekar, dağların ve geniş yaylaların çalgısı diye tanımlanan tulumu önce çalmaya sonra üretmeye merak sarmış. Giderek öyle ustalaşmış ki imalatta, Tulum’un kökü “Gayda”dır diyen İskoçlara satmaya başlamış tulumları.

Çamlıhemşin’in rüzgârı, Fırtına Deresi’nin sesi, Tulumun ve Tulumcu Bülent Bekar’ın öyküsü ‘TULUMCU’ da buluştu...

Çekimleri Ocak-Şubat 2011’de Çamlıhemşin, Ayder, Zilkale'de gerçekleştirilen 52 dakikalık belgesel, Doğu Karadeniz'i sarıp sarmalayan bu kültürü evlerimize taşıyor.

Haberin Devamı

TRT'nin deneyimli isimlerinden Murat Aksoy ve ekibinin imzasını taşıyan TULUMCU, 4 Temmuz 2011 Pazartesi 23:05’ te TRT TÜRK’te ekranlara gelecek.