Gündem Tüm dersleri 5, yaşamı sıfır

Tüm dersleri 5, yaşamı sıfır

Paylaş
Tüm dersleri 5, yaşamı sıfır

Tecavüz sonucu dünyaya gelen 8 yaşındaki H.'nin dramı yürek burkuyor

Muğla'da tecavüz sonucu dünyaya gelen ve zihinsel engelli annesiyle yoksulluk içinde yaşamını sürdüren 8 yaşındaki H'nin dramı yürek burkuyor. Bitlenmiş saçları, 42 numara ayakkabılarıyla, pislikten geçilmeyen mağarayı andıran tek göz odada annesiyle yaşama tutunmaya çalışan H., derslerinde başarısıyla ise takdir topluyor.

Öğrenim gördüğü okulun müdürü Özcan Kocakilit, başarılı öğrencileri H'nin devlet korumasına alınmasını isteyerek, “Aksi takdirde H.’nin geleceği bu odanın geleceğinden karanlık” dedi. Minik H. ise, doktor olup sık sık hasta olan annesine bakmak istediğini söyledi.

TECAVÜZCÜ BABA SADECE 4 YIL YATTI

9 yıl önce evli 3 çocuk babası 48 yaşındaki Erkan Çetiner'in tecavüzüne uğrayan o dönem 20 yaşındaki zihinsel engelli M. S., bu tecavüz sonucu hamile kalarak bir kız bebek dünyaya getirdi. Köyün dışında bir barakada yaşayan M. S., ‘H.’ adı verilen bebeğini büyütmeye başladı. Bu arada M'ye tecavüz ettiği DNA testi ile kesinleşen Erkan Çetiner cezaevine girdi. Ancak 4 yıl hapis yattıktan sonra serbest kalan baba, ne kızı ile ne de tecavüz ettiği M ile ilgilenmedi.

Tek göz odada büyüyen ve nüfus cüzdanında baba adı boş bırakılan H, yaşı geldiğinde ilkokula başladı. Minik kızın okula giderken giydiği iki beden büyük eşofman, ayaklarındaki 42 numara bot ve bitli saçları yürek burktu. Okuldan döndükten sonra evde yerde ders çalışan, doğru dürüst banyo yapamayan ve bitlenmesi nedeniyle saçları geçen hafta öğretmenleri tarafından kesilen H, kendisine uzatılacak yardım eli bekliyor.

BABA SAHİP ÇIKMADI

Çamlıyurt muhtarı Ahmet Çetiner, H ve annesinin sağlıksız koşullarda yaşadığını ve mutlaka koruma altına alınmaları gerektiğini belirten dilekçeyi dönemin Kavaklıdere Kaymakamı, şimdinin Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman’a ilettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Sayın Yayman köyümüze gelip anne kızın yaşadığı dramı gördü. ‘Yardım edelim’ dedi gitti. Yayman zihinsel engelli anneye sakat maaşı bağlattı. Ancak anne zihinsel engelli olduğu için o parayı alamadı. Ondan sonra birkaç kez daha kaymakamlara söyledik ancak, anne ile kızına sahip çıkan olmadı. Muhtarlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, ama gücümüz bir yere kadar. Anneye tecavüz eden kişi hapis yattı çıktı, ancak o da aileye sahip çıkmadı. Annenin akrabaları var ama, onların da durumu pek farklı değil.”

‘BU YERDE HAYVAN BİLE YAŞAMAZ’

Okul Müdürü Kocakilit de, başarılı öğrencileri H'nin karnesindeki notların tamamının 5 olduğunu belirtti. Ancak küçük kızın hayatının tam bir trajedi olduğunu kaydeden Müdür Kocakilit şunları söyledi:

“Tüm bu şartlara rağmen derslerinde başarılı bir performans gösteren öğrencimizin durumunu ilgili makamlara ilettik, duyurmaya çalıştık ama gücümüz yetmedi. 23 yıllık öğretmenim, Türkiye’nin en ücra köşelerinde görev yaptım. Böyle bir manzara ile ilk kez karşılaşıyorum. Okulumuzda 386 öğrencimiz var, hiçbirinin durumu böyle değil. 21'inci yüzyıl Türkiye’sine bu manzara yakışmıyor. Çocuklara bilgisayar ortamında ders verirken, bu mağaradan farksız taş barakada değil insanın, hayvanın bile yaşaması mümkün değil. Bu ortamda bir kız çocuğunun büyümesi, barınması, çocuğun psikolojisi ve sağlığı açısından doğru değil. Anne buna rağmen büyük bir fedakarlıkla kızını okula gönderiyor, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu anne eli öpülesi bir anne. Ancak annenin kendine bakacak durumu yok. Çocuğun eğitimini sürdürmesi, sağlıklı bir şekilde büyümesi için acil olarak bu ortamdan alınması, devletin hem anneye hem de çocuğa sahip çıkması gerekir. Bu kızımızın devletin himayesine alınması gerek. Aksi takdirde H'nin geleceği bu odadan karanlık.”

Evinde yere yatarak ders çalışan, nüfus cüzdanında baba adı boş bırakılan H'nin, “Ben çok okuyup doktor olacağım, annem sık sık hastalanıyor, ona bakacağım ve ilaç alacağım” demesi vicdanları sızlattı.

KAYMAKAM: GEREKENİ YAPACAĞIZ

Yatağan Kaymakamı ve Kavaklıdere Kaymakam Vekili Hasan Tanrıseven ise küçük kızın yaşadığı dramı DHA muhabirlerinden öğrendiğini belirterek şu tepkiyi verdi:

“Bu çağda böyle bir ortamda yaşamak, hem anne hem çocuğun sağlığı açısından doğru değil. Devlet olarak Sosyal Hizmetler İl Kurumu yetkililerine hemen durumu inceletip anne ve kızına gerekli tüm yardımları yapacağız. Gerekirse evlerini yaparız, çocuğumuzu alır devletimizin okullarında, yurtlarında en sağlıklı biçimde eğitim görmesini sağlarız. Devletimiz bir anne ve kızına sahip çıkacak güce sahiptir. Konu yeterince anlatılmamış, ilgili kurumlar tam bilgilendirilmemiş olabilir. Ancak H ve annesini o ilkel barınaktan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”

Yaşar ANTER- Cavit YILDIRIM/KAVAKLIDERE(Muğla), (DHA)

2