Beden Sağlığı Tüp bebek tedavisinde hızlı sonuç almak için selenyum desteği...

Tüp bebek tedavisinde hızlı sonuç almak için selenyum desteği...

Paylaş
Tüp bebek tedavisinde hızlı sonuç almak için selenyum desteği...

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, selenyum desteğinin faydalarından bahsederek, tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırdığını ifade etti.

Vücudun bağışıklığını arttıran selenyumun birçok faydası bulunuyor. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen selenyum yumurta, karaciğer, ton balığı, morina balığı, kümes hayvanları ve Brezilya fıstığında bol bol bulunuyor. Serbest radikalleri azaltan, tiroid fonksiyonunu düzenleyen, astım semptomlarını düşüren selenyumun en büyük özelliklerinden birisi de erkeklerde sperm hareketliliğini sağlamaktadır. Sperm mitokondriyumu içerisinde dahil olan selenyum, sperm hücrelerinin vajinal kanalı geçtiği sırada davranışlarının ve hareketliliklerinin artmasına neden olur. Bu nedenle özellikle tüp bebek tedavisinde vücudun yeterli miktarda selenyum alması tüp bebek şansını önemli ölçüde artırır.

Haberin Devamı

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BESLENME

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve tedavi esnasında beslenme son derece önemlidir. Bu süreçte vücudun direncinin arttırılması için sağlıklı ve düzenli beslenme gerekir. Ispanak, fasulye, bezelye, sivri biber, patlıcan, lahana, brokoli, enginar, kereviz, semizotu, patates, domates, soğan ve sarı>

ERKEKLERDE SPERM KALİTESİNE KADINLARDA DOĞURGANLIĞA İYİ GELİYOR

Hamilelik süresince selenyum en önemli minerallerin başında gelir. Türkiye’de sıkça görülen tiroid rahatsızlıklarının başında selenyum yetersizliği gelir. Bu nedenle tiroid düzensizliği yaşayan anne adaylarının selenyum takviyesi alması gerekir. Ancak bu takviyeyi ilaçlar yerine Brezilya cevizi gibi doğal gıdalardan almak daha doğru bir adımdır. Selenyum, erkeklerde sperm kalitesi ve testosteron seviyesini arttırdığı gibi kadınlarda da doğurganlığı arttırmaktadır. Bunların yanı sıra ülkemizde rahatça bulunabilen ve selenyum açısından son derece zengin olan kinoa ve chia tohumlarının tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Selenyumun E vitamini ile birlikte alınması erkeklerde başarı oranını önemli ölçüde arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre sperm sayısının düşüklüğü selenyum eksikliği ile doğru orantılıdır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başarıya ulaşmaları için vücudun günlük selenyum ihtiyacını düzenli olarak karşılaması gerekmektedir.