Opr. Dr. Hande Akbaş Tüp ve yumurtalığı ne kadar etkiliyor?
HABERİ PAYLAŞ

Tüp ve yumurtalığı ne kadar etkiliyor?

Haberin Devamı

Çikolata kisti nedeniyle gebe kalamayan kadına detaylı araştırma yapılmalı. Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı...

Düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamadım

25 yaşındayım evliyim. Eşimle düzenli ilişkiye giriyorum. Bugüne kadar gebelik korunma yöntemlerini uygulamadım. Gebe kalamadım, tüp bebek yapmak istemiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kesinlikle bebek yapmak istemiyorsanız önce genel bir jinekolojik muayeneden geçip eğer kullanmanıza engel bir durum oluşturmuyorsa, o zaman size önerim doğum kontrol ilacına başlamanız olacaktır. Yaşınız genç ve kullanmayı unutmadığınız sürece bu yolla korunabilirsiniz. Gebelik kararı verdiğinizde ilacı kestikten en geç 2-3 ay içinde tekrar yumurtlamalarınız başlayacaktır.

Tüp bebek mi yaptırmalıyız?

24 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım ama gebe kalamadım. Bende polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktorum çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Artık size tüp bebek öneririm” dedi. Öyle mi yapmalıyım? 3 yıldır bebek sahibi olamıyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın mutlaka detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir. Siz muayene edilmelisiniz. Endometriozisin hangi evrede olduğunu yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlaşılmalı. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Tüm bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka bir yöntem mi olduğuna ancak bu şekilde karar verebilir.

Spiral taktırsam olur mu?

23 yaşında, 1 yıllık evli kadınım. 3 sene bebek düşünmediğimiz için spiral taktırmamda sakınca var mı? İleride gebe kalmama engel olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz gebe kalmamış hiçbir kadına rahim içi araç (spiral) takılmasını önermiyorum. Spiral bazen rahim ve tüplerinizde enfeksiyona neden olarak geri dönüşümsüz harabiyete sebep olarak ileride çocuk sahibi olmanıza sakıncalı durum oluşturabilir. Onun yerine bir jinekoloğa muayene olduktan sonra uygun bir doğum kontrol ilacına başlamanızın daha doğru bir karar olacağını düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder