Prof. Dr. Derin Kösebay Tüpler bağlanınca risk azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Tüpler bağlanınca risk azalıyor

Haberin Devamı

Gebeliği önlemek için tüpler bağlanabiliyor. Bu yöntem aynı zamanda vajinal yoldan giren bazı kanserojen maddelerin yumurtalıklara ulaşmasını engelliyor. Böylece yumurtalık kanseri riski de azalıyor

Tüplerimi bağlatmam gerekiyormuş


33 yaşındayım. 3 çocuğum var. Artık çocuk istemiyorum. Doktorum sezaryen sırasında tüpleri bağlamayı önerdi. Acaba doğru mu? Ne dersiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebeliği önlemek için kullanılan yöntemlerden en güvenilir olanlardan biri tüplerin bağlanması. Eskiden tüplerini bağlatan kadın ileride çocuk isterse tüplerin yeniden açılması ancak ameliyatla mümkün oluyordu. Bu ameliyatlar da çok başarılı değildi. Günümüzde tüp bebek işlemleri o kadar gelişti ki artık böyle durumlarda tüp bebek yöntemleri ile rahatlıkla gebelik elde edilebiliyor. Tüplerin bağlanmasının başka yan etkisi, zararı yoktur. Sezaryeniniz sırasında tüplerin bağlanması gayet normal ve mantıklı. Ayrıca tüplerin bağlanması ile elde edilen bir yarar daha var. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki yumurtalık kanseri tüpleri bağlanan hastalarda daha az görülüyor. Bunun nedeni vajinal yoldan giren bazı kanserojenik maddelerin yumurtalıklara kadar ulaşamaması ve bu nedenle yumurtalık kanserinin görülme oranın düşmesi.

[[HAFTAYA]]

Risk altında mıyım?


29 yaşındayım. Halama yumurtalık kanseri teşhisi konuldu. Acaba bu hastalık genetik mi? Bende de çıkma ihtimali var mı? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kanserinin yüzde 10-15’i genetik geçişlidir. Yumurtalık kanseri hep geç teşhis edildiği için sıklıkla evre III’de yakalanır (Karın içine yayılım olduktan sonra). Burada sizin için bir risk artışı az da olsa var. Jinekolojik kontrollerinizi kesin olarak aksatmadan ve biraz daha sık yaptırmanızı öneririm.

Saçlarım dökülüyor


17 yaşındayım. Benim adetlerim düzensiz. Jinekoloğa gittim. “Vajinamda kalınlaşma var, kadınlık hormonların fazla” dedi. Bana bir ilaç verdi ve 5 aydır adetim düzene girdi. Yüzümde sivilcelenme ve saçlarımda dökülme başladı. Doktora gitmek istiyorum ama kan aldırmaktan korkuyorum. Geçen yıl da kan aldırmaktan kaçmıştım ama ilaçları kullanmıştım. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız hormonal bozukluğun belirtileri... Bu nedenle kan tahlili yapılıp hormon değerleriniz ölçülmeli ve tedavi de ona göre ayarlanmalı. Doktorunuzla tekrar görüşün. Kan değerlerine bakılsın. Tedavi daha başarılı olacak, adetler düzene girecek, cildiniz düzelecek ve sivilceler gidecek. Ayrıca saç dökülmesi duracak. Korkulacak bir şey olmadığını biliyorsunuz 10 saniyelik bir iş için tedaviyi ertelemeye değmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder