Siyaset Türban bildirisinin mimarı YÖK yolunda
Paylaş
Türban bildirisinin mimarı YÖK yolunda

YÖK Başkanı Özcan'ın danışmanı Prof. Dr. Şaban Çalış, Üniversitelerarası Kurul'da en yüksek oyu alarak YÖK üyeliğine aday olarak belirlendi

Üyelik için Cumhurbaşkanı Gül’ün onayı gerekiyor Türban serbestisi savunularak 2008’de düzenlenen “Üniversitelere Özgürlük” bildirisinin mimarlarından olan, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın danışmanı Prof. Şaban Çalış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını alırsa YÖK üyesi olarak atanacak.

Çalış, Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) 189. toplantısında yapılan seçimde en yüksek oyu alarak YÖK üyeliğine aday olarak belirlendi. Konya Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi olan Çalış, yeni kurulan Konya Üniversitesi Rektörlüğü için aday olmuş ancak YÖK tarafından Gül’e sunulan listede ismi yer almamıştı.

21 üyeden oluşan YÖK Genel Kurulu, çalışmalarını yaklaşık 2 yıldır 20 üye ile yürütüyor. ÜAK tarafından 2008’de YÖK üyeliğine aday gösterilen Prof. Celal Şengör hakkında başlatılan inceleme sonucunda Şengör’e YÖK tarafından kınama cezası verilmişti.

AK PARTİ ADAYI OLMUŞTU

Şengör’ün ÜAK kontenjanından YÖK adaylığı ile ilgili hukuki sürecin devam ettiği belirtilirken, 18 Aralık’ta görev süresi dolan başka bir YÖK üyesi yerine seçim yapıldı.

Çalış, geçen yerel seçimlerde Ak Parti’den Konya Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmuştu. Çalış, Ak Parti kontenjanından TRT Genel Müdürlüğü’ne adaylık için de başvurmuştu.

Bir hafta süren imza kampanyası, 3.500’den fazla akademisyenden destek almıştı. Ak Parti hükümeti döneminde üniversitelere yapılan rektör atamalarında kampanyayı destekleyen öğretim üyeleri bulunması dikkati çekmişti.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, seçime 26 adayın katıldığını belirterek, “Adaylar, üniversiteler tarafından gösterildi.

200'den fazla oy kullanıldı. Sayın Çalış, 144 oy aldı. İkinci sıradaki aday ise 12 oy elde etti. Kendisinin kayırılması gibi bir durum söz konusu olamaz. Kapalı oy ve sandıkla seçim yapıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı