Ekonomi Turist sayısı arttı ama gelir geride kaldı!

Turist sayısı arttı ama gelir geride kaldı!

Paylaş
Turist sayısı arttı ama gelir geride kaldı!

Turizmde ziyaretçi sayısı, elde edilen gelirden hızlı artıyor. Yılın ilk üç aylık döneminde ziyaretçi sayısında yüzde 6.1'lik artış olurken, turizm gelirlerindeki artış yüzde 3.4 düzeyinde kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, turizm gelirleri ilk üç aylık dönemde yüzde 3.4 artışla 4.8 milyar dolara çıktı. Bu gelirin, yüzde 23.8 ile yaklaşık dörtte biri Türkiye dışında ikamet eden vatandaşlardan, kalan yüzde 76.2'si de diğer ülke vatandaşlarının harcamalarından karşılandı. Bu dönemde elde edilen gelirlerin, 4.3 milyar doları kişisel harcamalardan, 546 milyon doları da paket tur harcamalarından kazanıldı.

Haberin Devamı

Türkiye'ye yılın ilk çeyreğinde gelen ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 949 dolar oldu. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 877 dolarda kalırken, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise bin 230 doları buldu. Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde çıkış yapan ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.1 artarak 5 milyon 65 bin kişi oldu.

Bunların yüzde 81.7'sine karşılık gelen (4 milyon 140 bin kişisini yabancılar, yüzde 18.3'üne karşılık gelen 925 bin kişisini de yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Tatilini yurt dışında geçiren vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13.3 artarak 1.37 milyar dolar oldu. Bunun 1.06 milyar dolarını kişisel, 304 bin dolarını da paket tur harcamaları oluşturdu. Yılın ilk çeyreğinde, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.1 artarak, 1 milyon 728 bin kişi oldu ve kişi başına ortalama harcama 790 dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı