Yaşam Türk balesi çınarını kaybetti (Tenasüp Onat Öncel kimdir?)

Türk balesi çınarını kaybetti (Tenasüp Onat Öncel kimdir?)

Paylaş
Türk balesi çınarını kaybetti (Tenasüp Onat Öncel kimdir?)

Balede hocaların hocası, 'Devlet Sanatçısı' Tenasüp Onat Öncel (84) hayatını kaybetti. Tenasüp Onat Öncel bugün Ankara'da son yolculuğuna uğurlanacak

Türk balesinin en önemli isimlerinden, Cumhuriyet tarihinin ilk balerinlerinden Tenasüp Onat Öncel, Ankara’da 84 yaşında solunum problemine bağlı kalp yetmezliği nedeniyle dün hayatını kaybetti. 'Devlet Sanatçısı' olan Tenasüp Onat Öncel için bugün Ankara’da cenaze töreni düzenlenecek.

Türkiye’de balenin gelişmesine büyük katkılarda bulunan, birçok eserde başdansçı olarak sahneye çıkan, koreograf öğretmen Tenasüp Onat Öncel, sanat hayatına İstanbul’da Madam Arzumanova ile başlamıştı. Tenasüp Onat Öncel, 1948 yılında devlet tarafından İstanbul’a davet edilen ve Batılı anlamda bir bale okulunun açılmasına öncülük eden Dame Ninette de Valois’in seçerek Yeşilköy Bale Okulu’nda eğitim programına aldığı 28 öğrenciden biriydi. Dame Ninette Valois’in asistanı olmayı da başarmıştı.


DEVLET BURSU İLE İNGİLTERE'YE GİTTİ


Devlet bursu ile İngiltere’de de 1 yıl bale eğitimi gören Tenasüp Onat Öncel ve arkadaşları, Türkiye’ye döndüklerinde pek çok dünya klasiğini başarıyla Türk sanatseverlerle buluşturmuş, ülkemizde bale sanatının sevilmesine büyük katkılar sağlamışlardı.


2 KEZ ONUR ÖDÜLÜ ALDI


‘Devlet Sanatçısı’ unvanının sahibi olan Tenasüp Onat Öncel, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden olmak üzere iki kez 'Devlet Opera Balesi Onur Ödülü'nü almıştı. Öncel kurduğu Ankara Kuğu Bale Okulu’nda birçok balerin ve baletin yetişmesini sağlamıştı.

Haberin Devamı