Siyaset Türk bayrağı var, İstiklal Marşı yok
Paylaş
Türk bayrağı var, İstiklal Marşı yok

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Selahattin Demirtaş Genel Başkan seçildi

DTP’nin kapatılma davası öncesinde kurulan ve kapatma kararından sonra DTP’lilerin katıldığı Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) birinci olağanüstü kongresi dün Ankara’da yapıldı.

Kongrede BDP Eşbaşkanı seçilen Gültan Kışanak yaptığı konuşmada, Türkiye’deki sol ve muhalif gruplara birlik çağrısı yaptı. Tek aday olarak girdiği seçimde BDP Genel Başkanı seçilen Selahattin Demirtaş ise konuşmasında sert mesajlar verdi.

“Ellerimize vurulan kelepçeleri çıkarıp AK Parti zihniyetinin boynuna takacağız. Bu kongremiz AK Parti’yi Türkiye genelinde yola getirme, güçlü olduğumuz bölgelerde ise silme kongresi olacaktır” diyen Demirtaş şunları söyledi:

‘O PARTİLERDEN AYRILIN’

“Halkımıza çağrı yapıyoruz. Kandırma, imha siyasetine son vermek için AK Parti’nin, CHP’nin teşkilatlarından topluca ayrılın. Sadece Kürtçe için değil, bütün anadiller için özgürlük istiyoruz. Biz bu saatten sonra ana dilde eğitim yapabilmek için artık devleti veya hükümeti beklemeyi doğru bulmuyoruz. Bu doğrultuda halkı kendi anadilinde eğitimi fiilen hayata geçirmeye çağırıyoruz.

Bütün öğretmenler görev yaptıkları okullarda çocuklara anladıkları anadilde eğitim vermelidir. Veliler elinizde dilekçelerle Milli Eğitim müdürlerinin kapısına dayanın, hakkınızı isteyin. Ya çocuklarınızın kendi anadillerinde eğitim hakkını tanırlar, ya da bu asimilasyoncu eğitim sistemi kilitlenir.”

Konuşmasında, terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın, Kürt sorununun çözümü konusunda muhatap alınması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, Öcalan posterlerini görünce “İşte realite budur. Partimiz bu realiteyi görmezden gelemez” dedi.

MANDELA BENZETMESİ

Kongrede konuşan Demokrasi için Birlik Hareketi Sözcüsü Mahir Sayın, Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın da yıllarca cezaevinde yattığını ancak hükümetin Mandela’yı muhatap almak zorunda kaldığını anımsatarak, “Bizim Mandela da 11 yıldır hapiste tutuluyor. Onunla da oturup konuşacaklar. Başka yolu yok” dedi.

BDP Kongresi’nde yeni tüzük ve program da kabul edildi. Tüzükte ‘eşbaşkanlık’ kurumu da yer aldı. Eşbaşkanlık sistemi, bir dönem kadın, bir dönem erkek genel başkanın görev yapmasını sağlayacak. Buna göre eşbaşkan seçilen Gültan Kışanak, Demirtaş’tan sonra genel başkan olacak.

'YILMAZ' VE 'MAHSUN' KÜRTÇE FİLM ÇEKSİN

Yılmaz Erdoğan, Mahsun Kırmızıgül gibi Kürt kökenli sanatçılara da seslenen Selahattin Demirtaş şöyle konuştu: “Doğduğunuz ve içinde büyüdüğünüz kültürün hatırına, kendi anadilinizde de sinema filmleri, sanat eserleri üretebilirsiniz. Esnaflar ve tüccarlar, alışveriş yaparken artık kendi anadilini kullanmalı. İş yerlerine kendi anadillerinde isim koymalı.”

POLİS KAMERASINA İZİN VERİLMEDİ

DEHAP, HADEP, DTP kongrelerinde yaşanan olayları tüm ayrıntısıyla kaydeden Ankara Emniyeti bu kez ‘yargı açılımı’na takıldı. BDP dünkü kongrede çekim yapılmasına onay vermeyince, Emniyet, Ankara Valiliği üzerinden 12’nci Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak ret kararı çıktı.

Bunun üzerine bir üst mahkeme olan 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz edildi. Üst mahkeme de kongrede ses ve görüntü kaydı alınmasını uygun görmeyince, Güvenlik Şube ekipleri, Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nun dışında atılan sloganları ve açılan terör örgütü bayrağını görüntülemekle yetindi. Emniyet’in kongrede suç unsuru içerebilecek eylemleri basından takip edip işlem başlatabileceği belirtiliyor.

2

Haberin Devamı