Siyaset Türk bayrağını yerde bırakmadı
Paylaş
Türk bayrağını yerde bırakmadı

ABD'nin Pittsburgh kentindeki G-20 zirvesinde fotoğraf çekimi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk bayrağını konulduğu yerden alarak ceketinin cebine koydu

Erdoğan, daha yalnızca birkaç lider yerini almışken yerden Türk bayrağını aldı. Liderlerin yavaş yavaş yerlerini aldıkları sırada uzun uzun Türk bayrağına baktı.; daha sonra bayrağı katlayarak iç cebine koydu. Erdoğan, aile fotğrafında İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile Hindistan Başbakanı Manmohan Singh arasında yer aldı.

Haberin Devamı

İkili temaslarda bulundu Başbakan Erdoğan, G-20 Zirvesi'nde bazı ülke liderleri ve IMF ve Dünya Bankası başkanları ile görüştü. Başbakan Erdoğan, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, İsveç Başbakanı Fredrick Reinfeldt, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Güney Afrika Devlet Başkanı Jakop Zuma, Güney Kore Cumhurbaşkanı Laa Myung-bak, Avustralya Başbakanı Kevin Rodd, Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile görüşmelerde bulundu.

Basına kapalı görüşmelerde bölgesel, küresel ve ikili ilişkiler ele alındı. Başbakan Erdoğan ve IMF Başkanı Kahn, karşılıklı olarak yakında görüşmelerin yapılacağını teyit etti. Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile görüşmesinde iki ülke ilişkileri, bölgesel konular ve enerji işbirliği konuları ele alındı.

Haberin Devamı

Görüşmede, yakın zamanda Ankara'da imzalanan anlaşmaların pratiğe yansıtılması gerekliliğinin önemine vurgu yapılırken, bu anlamda stratejik işbirliğinin daha ileri bir noktaya taşınmasının önemi vurgulandı.

Liderler hemfikir: "Krize karşı mücadeleyi kazandık"

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin liderlerini bir araya getiren G-20 zirvesinde hazırlanan sonuç bildirisi taslağına göre, 1930'lardaki Büyük Buhran'dan sonraki en büyük ekonomik krize yol açan nedenler arasında yer alan dengesizliklerin giderilmesi için reformlar yapılması konusunda mutabakata varıldı. Uygulamalar arasında, bir ülkenin, bir diğeri tarafından izlenmesi, kontrol edilmesi de bulunuyor.

Ancak bu önlemler, hedefi tutturamayan ülkenin "cezalandırılması" gibi bir yol içermiyor. Liderler ortak belgede, küresel ekonomik krize karşı mücadelenin "kazanıldığını" ilan ediyor. Nisan ayında yapılan önceki toplantıda "ekonomik canlanma için gereken önlemlerin alınması, finansal sistemin onarılması, küresel kredi akışının korunması" gibi önlemler üzerinde mutabakata varıldığı anımsatılarak, bu tedbirlerin "işe yaradığı" ilan ediliyor.

Tedbirlerin, tehlikenin durdurulması, küresel ekonomik hareketlerdeki keskin inişin önlenmesine karşı iyi bir yanıt oluşturduğunun ifade edildiği belgede, "Sanayi üretimi neredeyse tüm G-20 ülkelerinde artmaya başlamış, ticaret iyileşmeye başlamıştır" deniyor. Belgede, finans kuruluşlarının sermayelerini arttırmaya başladığı da ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Belgede buna karşın yapılması gereken hala çok şey olduğu belirtilerek, bu çerçevede ekonomilerin daha istikrarlı bir ortamda büyümesinin güvence altında tutulması için "küresel büyümenin iç dengelerinin sağlanması gerektiği," ayrıca finans sisteminin reforme edilmesinin şart olduğu ifade ediliyor. Belgede, "Normalleşme duygusu, rehavete yol açmamalıdır" ifadesine yer veriliyor.