Sağlık Türk doktora ABD'den ödül!

Türk doktora ABD'den ödül!

Paylaş
Türk doktora ABD'den ödül!

Amerikan Biyografi Enstitüsü, Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan'ı '2012 Yılın Tıp Adamı Ödülü'ne lâyık gördü

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, dünyanın saygın bilim kuruluşlarından Amerikan Biyografi Enstitüsü tarafından ''2012 Yılın Tıp Adamı Ödülü''nü layık görüldü.

Dünya literatürüne giren kalp damar ameliyatları ve geliştirdiği teknikler dolayısıyla aday gösterilen Özdoğan, bu ödülü alan ilk Türk cerrahı oldu.

Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, yaptığı açıklamada, 1967 yılından beri verilen ödülü almaktan mutluluk ve onur duyduğunu ifade etti.

Londra'da ve Türkiye'de dünyadaki ilk vaka ameliyatlarını başarıyla hayata geçirmesinin ve literatüre kazandırmasının ''Yılın Tıp Adamı'' seçilmesinde büyük etkisi olduğunu belirten Özdoğan, ''Ameliyatlarımız, uluslararası kongrelerde de bilim dünyasına tebliğ edildi. Bunların hepsi biraraya geldiğinde enstitünün dikkatini çekmiş. Bana gönderilen mektupta binlerce bilim insanı arasından seçildiğim belirtiliyor. Ödülü ilk alan Türk cerrahı olmak da beni ayrıca gururlandırıyor'' dedi.

Ödülü ekip arkadaşları, Türk kalp damar cerrahları ve Türk tıbbı adına aldığını belirten Özdoğan, ''Bu yüzden ülkem adına mutluluk ve gurur duyuyorum'' dedi.

Prof. Dr. Özdoğan, yoğun çalışmaları dolayısıyla ABD'ye gidemediğinden ödülünü enstitütünün kendisine ulaştırdığını sözlerine ekledi.

ÖZDOĞAN KİMDİR?

Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, 1975 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde yaptığı ihtisas sonrası uzman ünvanını aldı. 1983-1987 yılları arasında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde operatör doktor olarak görev yapan Özdoğan, 1986 yılında 4 ay süreyle Londra'da Brompton, St-Thomas ve Forsick Children hastaneleri kalp cerrahi merkezlerinde çalıştı. 1987-1990 yılları arasında, Londra Harefield Hastanesi Kalp Cerrahi merkezinde Profesör Magdi Yacoub ile birlikte koroner by-pass cerrahisi, kalp-akciğer nakli ve doğumsal kalp cerrahisi konularında çalıştı.

1990'da Gazi Üniversitesi, Göğüs-Kalp ve Damar Cerrahı Kliniği'nde doçent unvanını, 1997'de aynı klinikte profesör ünvanını aldı. Özdoğan'ın görev yaptığı ve üye olduğu çok sayıda kuruluş bulunuyor.

İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ OPERASYONLAR

Özdoğan'ın ekip arkadaşlarıyla birlikte dünyada ilk defa gerçekleştirdiği cerrahi operasyonlar şöyle:

1995 yılında kadavradan alınan iki kalp kapağı, aynı anda mitral ve aort kapak fonksiyonları bozuk bir hastaya nakledildi.

Akciğer basıncı yüksek olması sebebiyle kalp-akciğer nakli yapılması gereken bir hastaya, uygulanan yeni bir teknik sayesinde kalp nakli yapılarak, kalp-akciğer nakli olmaktan kurtarıldı.

Kalp nakli yapılan bir hastadan çıkartılan kalbin sağlam kapakları 9 ve 11 yaşlarında aort kapağı yetmezliği olan iki ayrı hastaya nakledildi. Böylece bir kalp nakli ile 3 hastanın sağlığına kavuşması sağlandı.

Kalp nakli bekleyen 4 ve 5 yaşlarında iki çocuğa, Çocuk Kardiyolojisi ve Hematoloji bölümleriyle ortaklaşa olarak kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Türkiye'de ilk kez olmak üzere; 6 aylık bir bebeğe insandan insana kapak nakli, 2 yaşındaki bir çocuğa kalp nakli ve bu hastadan çıkarılan kalp kapağı ile 20 günlük bir bebeğe kapak nakli, 65 yaşındaki hastaya kalp nakli, ROSS ameliyatı (hastanın pulmoner kapağı çıkartılarak, yine kendisine aort pozisyonunda nakledilmesi), kalp durdurulmadan mitral kapağının tamir edilmesi ameliyatları.

AA

Haberin Devamı