Beden Sağlığı Türk doktordan dünyada bir ilk

Türk doktordan dünyada bir ilk

Paylaş
Türk doktordan dünyada bir ilk

Türkiye'de ve dünyada ilk kez, Dr. Mert Altınel tarafından bir hastanın göbek deliğinden girilerek 2 böbreği birden alındı

Ankara'da bulunan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Üroloji Doktoru Mert Altınel, Muş'un Bulanık İlçesi'nden gelen ve böbrek yetmezliği tanısı ile ameliyata aldığı ilköğretim öğrencisi 15 yaşındaki Dilek Başçı'ın göbek deliğinden girdiği bir cihazla iflas eden iki böbreğini aldı. Öğrenci Başçı'ya bir hafta sonra annesinden alınacak olan böbrek nakledilecek.

BÖBREKLERİ 3 YILDIR ÇALIŞMIYORDU

Haberin Devamı

Dr Altınel, "Dünya tıp literatüründe bu metotla gerçekleştirilen ilk vaka" dedi. Muş'un Bulanık İlçesi'nde oturan İlköğretim öğrencisi 15 yaşındaki Dilek Başçı, ailesi tarafından Ankara'ya getirilerek Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatırıldı. Başçı, hastanenin 1. Üroloji Kliniği'ne "son dönem böbrek yetmezliği" tanısıyla Üroloji Servisi'nde tedaviye alındı. Yapılan tetkiklerde kronik idrar yolu enfeksiyonuna neden olan böbreklere geri idrar kaçışı tesbit edilen Dilek Başçı'ın iki böbreğinin de 3 yıldır çalışmadığı ve iflas ettiği ortaya çıktı.

Başçı'nın iflas eden iki böbreği, hastanenin Üroloji Konseyi'nce alınmasına karar verildi. Başçı'ya, annesinin uyumlu böbreğinden biri alınarak bir hafta sonra nakli gerçekleştirilecek. Üroloji Doktoru Mert Altınel, dünyada sadece Türkiye'de ve kendisi tarafından ilk kez gerçekleştirildiğini belirttiği bu yöntemi anlatırken, şunları söyledi:

"Hastaya 7 Ocak 2010 tarihinde tıp dilinde 'Tek Port Umbilikal Laparoskopik Bilateral Nefrektomi' denilen göbekteki tek delikten iki böbreğin alınması yöntemiyle ameliyatı başarıyla uygulanmıştır. Bu ameliyatta göbek deliğine yerleştirilen tek bir port ile önce sağ, takiben de sol böbrek alınmıştır. Göbeğe yerleştirilen bu port, içinden kameranın ve iki cerrahi aletin geçmesine izin veren özel bir porttur. Hastanın karın içinde serbestleştirilen iki böbreği, göbekte açılmış olan delikten özel bir aletle parçalanarak dışarıya çıkarılmıştır. Hasta ameliyat kesisi olmadığından ameliyat sonrası dönemi hemen hiç ağrı olmadan geçirmiş ve elde edilenkozmetik sonuçtan çok memnun olduğunu bildirmiştir".

Haberin Devamı

Ürolog Dr Mert Altınel, klinikte tek port kullanılarak diğer ürolojik ameliyatların da başarıyla gerçekleştirildiğini belirtirken, "Böbrek tümörleri, böbrek ve idrar yolu taşları, böbresüstü bezi tümörleri gibi diğer ürolojik hastalıklar da aynı metodla tedavi edilebilmektedir. Böbrek transplantasyonunda vericiden böbrek alınması ameliyatları da kliniğimizde 2 yıldır laparoskopik (kesi olmadan) başarıyla gerçekleştirilmektedir ve bu metod kullanılarak çıkarılan yaklaşık 40 böbrek alıcılarına başarıyal nakledilmiştir. Dilek Başçı'ya uygulanan çift taraflı böbrek alınması operasyonu dünya tıp literatüründe bu metodla gerçekleştirilen ilk vaka olması nedeniyel ayrı bir önem arzetmiş ve kliniğimiz, hastanemiz ve ülkemiz için bir gurur kaynağı olmuştur. Kliniğimize bugüne kadar 300'e yakın laparoskopik ameliyat gerçekleştirilmiş olup, Dilek Başçı'ya yapılmış olan bu ameliyat laparoskopik cerrahinin yakın gelecekteki şeklini temsil etmektedir" diye konuştu. Ameliyatı başarıyal gerçekleşen Dilek Başçı, sağlığına kavuşturan doktoruna teşekkür etti. Kızı Dilek Başçı'ya uyumlu olan tek böbreğini verecek olan annesi İpek Başçı ise konuşmasında, "Kızım için yapmayacağım şey yoktur. Yeterki kızım sağlığına kavuşsun. Böbreğimin ikisini de verirdim," dedi.

DHA

Haberin Devamı