Beden Sağlığı Türk Epilepsi ile Savaş Derneği'nden Yavuz Yılmaz açıklaması

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği'nden Yavuz Yılmaz açıklaması

Paylaş
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği'nden Yavuz Yılmaz açıklaması

Yavuz Yılmaz’ın hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen epilepsi hastalığı ile ilgili açıklama yapan Türk Epilepsiyle Savaş Derneği Başkanı Prof.Dr. Seher Naz Yeni, epilepsi hastalarının gündemden etkilenerek gereksiz endişeye kapılmamaları gerektiğini belirtti

Türkiye’de yaklaşık 800 bin epilepsi hastası bulunuyor. Hemen her yaştan ve cinsiyetten bireyi etkileyen epilepsi, beyindeki elektriğin aşırı artması sonucunda kişiden kişiye değişen nöbet türleriyle kendini gösteren kronik bir rahatsızlık.

Epilepsinin, diğer birçok kronik hastalık gibi tedavi edilebildiğini, uygun ve doğru bir tedavi süreci ile kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Türk Epilepsiyle Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Seher Naz Yeni, eski başbakanlardan Mesut yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz’ın hayatını kaybetmesiyle epilepsi hastalarının endişeye kapılmamaları gerektiğini belirtti. Dernek adına konuşan Prof. Yeni’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Düzenli tedavi gören hastaların yüzde 60 ile yüzde 70’i tedaviye yanıt verdiği görülüyor. Epilepsi hastaları genel düşüncenin aksine doktor kontrolünde kalarak, ilaç tedavisine özen göstererek düzenli ve beklenen uzunlukta bir hayat yaşayabilir, evlenebilir, çalışabilir ve çocuk sahibi olabilir.

'TEDAVİ ALTERNATİFLERİ OLUŞTURULABİLİR'

Her hastalıkta olduğu gibi epilepside de da tedaviye yanıt vermeyen dirençli formlar bulunuyor. Ancak bu hastalarda dahi çeşitli tedavi alternatifleri oluşturulabilir. Nöbetlerin sıklığı ve şiddeti üzerine tedavi sürecinde bazı olumlu değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle özellikle direnç gösteren epilepsi türleri başta olmak üzere tedavide alternatif oluşturacak yeni ilaçları geliştirme çalışmaları devam ediyor, epilepsinin bu tiplerinde her zaman yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç olacak.


Yavuz Yılmaz'ı intihara sürükleyen temporal lob epilepsi hastalığı nedir?

'EPİLEPSİ DİĞER KRONİK HASTALIKLARDAN FARKLI DEĞİL'

Epilepsi, nöbetlerin sıklığı ve günlük hayat üzerindeki etkisi nedeniyle diğer kronik hastalıklar gibi, kişinin depresyona girmesine neden olabilir. Ancak epilepsi hastalığı bu açıdan bakıldığında diğer kronik hastalıklardan farklı değildir. Bu nedenle epilepsili bireyler korkmadan ve umudunu kaybetmeden yakın çevrelerinin de desteğiyle birlikte düzenli tedavilerine devam etmelidir.

'HASTALAR NORMAL YAŞAMLARINA DEVAM EDEBİLİR'

Epilepsi değişik sebeplere bağlı olarak gelişir. Epilepsinin sebebi hastalığın sürecine etkilidir. Çoğu epilepsi hastasının hastalığı statiktir, yani ilerleyici değildir. Ancak altta yatan sebep, örneğin; bir tümörse ve tümör ilerliyorsa bunun doğal bir sonucu olarak epilepsi de kötüleşebilir. Ancak epilepsili bireyler ve yakınları hastalığın ilerleyici olacağı şeklinde bir endişe duymadan tedavi sürecine devam etmelidir. Sonuç olarak epilepsi tedavi edilemediğinde zorlukları olan, sosyal yaşamda bazı kısıtlayıcı koşullara neden olabilen bir hastalık. Ancak, bütün bunlara rağmen çoğu epilepsili hasta uygun koşullar sağlanarak yaşamına normal şekilde devam edebilir.”


Epilepsi nedir, epilepsinin belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı