Gündem Türk foto muhabiri Suriye'de kaçırıldı

Türk foto muhabiri Suriye'de kaçırıldı

Paylaş
Türk foto muhabiri Suriye'de kaçırıldı

Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün Suriye'de El Kaide yanlısı gruplar tarafından kaçırıldığı bildirildi. Dışişleri yetkilileri, Aygün'ün hayatta ve sağlıklı olduğunu, kendisinin serbest kalmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi

Hatay Yayladağ'dan 26 Kasım Salı günü Suriye'nin Selkin köyüne geçen Aygün, burada haber çalışması yaptıktan sonra bir muhalif komutanın kendisiyle görüşmek istemesi üzerine gazeteyi arayarak bu komutanla görüşeceğini belirttikten sonra kendisinden haber alınamadı. El Kaide yanlısı bir grubun elinde olduğu ifade edilen Aygün hakkında Dışişleri yetkilileri, Aygün'ün hayatta ve sağlıklı olduğunu, kendisinin serbest kalmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

'ELLERİNDE 10 BASIN MENSUBU DAHA VAR
'

Bünyamin Aygün'ü kaçıran söz konusu örgütün elinde Aygün'ün dışında, Espinosa ve Vilanova'nın yanı sıra 10'un üzerinde basın mensubu bulunduğu iddia edildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nden yapılan açıklamada Aygün'ün serbest bırakılması için bir süredir devam eden çabalarda bir sonuç alınamadığı belirtilerek başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere yetkililerden yardım istendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye’den bölgede çalışmak üzere görevlendirilen tüm meslektaşlarımızı da Suriye’deki yaşanan tehlikeli durum konusunda uyarmayı bir görev biliyor, daha da dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

Haberin Devamı

Çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana en az 25 gazetecinin öldürüldüğü, kayıp ve kaçırılan onlarca meslektaşımızın olduğu Suriye, bugün gazeteciler için dünyadaki en tehlikeli bölgelerdir. "Suriye’de çatışan tüm gruplara da gazetecilerin tarafsız şekilde yaşananları kamu oyuna duyurma çabası içinde hareket eden emekçiler olduğunu haykırıyoruz. Unutulmamalıdır ki hayatlarını riske atarak Suriye’ye giden gazeteciler, mermilerin bombaların altında yaşam mücadelesi veren, korku, sefalet ve imkansızlıklarla mücadele eden masum Suriyelilerin yaşadıkları dramı tüm dünyaya duyurmaktadır.

"Bünyamin Aygün, düşman değildir. Lütfen serbest bırakın." Aygün, 2012 yılında Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nda "Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü"ne layık görülmüştü. Aygün bu ödülü Suriye'de çektiği "Halep'te Muhaliflerin Karakol Baskını" fotoğrafı ile kazanmıştı.

Haberin Devamı

Bünyamin Aygün'ün yaklaşık 1 ay önce kaçırıldığı öğrenildi.



21 GÜN ÖNCE KAÇIRILDI


Milliyet’in başarılı foto muhabiri Bünyamin Aygün, 21 gün önce haber amacıyla gittiği Suriye’de muhalif gruplar tarafından kaçırıldı. Hatay Yayladağ’dan 26 Kasım Salı günü Suriye’nin Selkin Köyü’ne geçen Aygün, burada haber çalışması yaptıktan sonra bir muhalif komutanın kendisiyle görüşmek istemesi üzerine gazeteyi arayarak bu komutanla görüşeceğini belirtti. Bu telefon konuşmasından sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Aygün’ün Suriye’de rejim ve Özgür Suriye Ordusu karşıtı radikal bir grubun elinde olduğu ifade edildi. Söz konusu örgütün en son İspanyol El Mundo gazetesi muhabiri Javier Espinosa ve serbest foto muhabiri olarak çalışan Ricardo Garcia Vilanova’yı kaçırdıkları duyulmuştu. Örgütün elinde Aygün, Espinosa ve Vilanova’nın yanı sıra 10’un üzerinde basın mensubu bulunduğu iddia edildi.

HAYATTA VE SAĞLIKLI


Aygün’den haber alınamaması üzerine Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verildi. Yetkililer, Aygün’ün hayatta ve sağlıklı olduğunu, kendisinin serbest kalmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.


TGC Yönetim Kurulu açıklama yaptı: “Meslektaşımız Bünyamin Aygün hemen serbest bırakılmalı”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Milliyet muhabiri Bünyamin Aygün’ün 21 gün önce haber amacıyla gittiği Suriye’de muhalif gruplar tarafından kaçırılmasını kınadı. TGC yönetim Kurulu’nun açıklamasında şöyle denildi: “Uluslararası kurallara göre savaş durumunda gazetecilerin korunması ve kollanması prensipleri Suriye’de sürekli çiğneniyor.

Bu kez de savaş muhabirliği konusunda deneyimli meslektaşımız Bünyamin Aygün süregelen iç savaşın kaçırılan gazetecilerinden biri oldu. Arkadaşımızın acil olarak özgürlüğe kavuşturulmasını bekliyoruz. Bu konuda hükümetin, Dışişleri Bakanlığı’nın ve muhalefet partilerinin de etkin bir çaba içinde olmasını istiyoruz. Ayrıca Özgür Suriye Ordusu ve muhalif grupları da gazetecileri ve basın özgürlüğüne yönelik olumsuz tutumlarından bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz.

Haberin Devamı

BÜNYAMİN AYGÜN KİMDİR?

Haberin Devamı

1970 yılında doğan Bünyamin Aygün, fotoğrafçılığa Trabzon’da başladı. Gazeteciliğe ilk adımını 1987 yılında Trabzon’da yerel bir gazetede muhabir olarak attı. Sırasıyla Günaydın, Hürriyet, Türkiye gazetelerinin çeşitli illerde bölge muhabirliğini yaptı. Ardından İhlas Haber Ajansı (İHA), Hürriyet Haber Ajansı (HHA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA) gibi ajanslarda muhabirlik yaptı.

2003 yılında Milliyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak başladı. ABD'nin Irak operasyonu, Filistin İntifadası, Suriye çatışmaları, Gazze Savaşı gibi pek çok önemli olayı takip etti. Aygün’ün Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları yarışmalarında 2010 yılında Serbest Kategori ikincilik ödülü, 2011 Yılında Haber Kategorisinde üçüncülük ödülü aldı. Aygün’ün Kül adlı bir romanı ile Işığa Tutunmak, Gümüşhane, Dört Mevsim Kağıthane ve Türkiye’nin Çatıları gibi fotoğraf kitapları yayımlandı. Aygün halen Milliyet Gazetesi’nde foto muhabirliği yapıyor.

Haberin Devamı