Spor Türk hakemleri ne kadar maaş alıyor?

Türk hakemleri ne kadar maaş alıyor?

Paylaş
Türk hakemleri ne kadar maaş alıyor?

Hakem maaşlarına bu yıl ciddi oranda zam yapıldığı ortaya çıktı. Yüzde 80'i aşan zam dışında hakemlere vergi avantajı da uygulanıyor

"Hakemlere bir maç için 6 aylık asgari ücret ödeniyor, vergi de yok" Bu satırlar Hürriyet'in konusunda uzman köşe yazarı Şükrü Kızılot'a ait. Hakem maaşlarının yüzde 80'i aşan bir oranda arttırıldığını yazan Kızılot, hakemlere vergi avantajı da sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

İşte Kızılot'un o satırları:

Fenerbahçe - Galatasaray "Süper Kupa" maçı ile birlikte, futbol tekrar Türkiye'nin gündemine geldi. Hafta sonu oynanacak maçlarla da "Süper Lig" heyecanı tekrar başlayacak. Türkiye'de, futbolcuların yanı sıra hakemlere de "özel bir vergi ayrıcalığı" uygulanıyor. Asgari ücretlinin dahi vergi ödediği ülkemizde, bir maçta 6 asgari ücretlinin net aylığı kadar hatta biraz daha fazla ücret alan futbol hakemleri, 1 TL dahi gelir vergisi ödemiyorlar.

HAKEMLER

Spor yarışmalarında, hakemler çok önemli. Maçın sonucunu sadece futbolcular, teknik direktör ve seyirciler değil, hakemler de etkileyebiliyor. O nedenle, hakemlerin vereceği kararlar ve gösterecekleri performans çok önemli. Hürriyet okurlarının merak ettikleri konulardan biri de "hakemlerin aldığı ücretler ve ödedikleri vergilerle" ilgili..

Haberin Devamı

Hakemlerin ücretleri; orta hakem, yan hakem ve dördüncü hakeme, maç yönettikleri lige göre değişiyor. Bülent Yavuz'dan öğrendiğime göre, Süper Lig'de; ücreti 3 bin 150 TL olan orta hakemlerin ücreti yüzde 82,5 civarında artırılarak maç başına 5 bin 700 lira olmuş. Yan hakemler, orta hademe ödenenin yüzde 60 ı civarında, dördüncü hakem de orta hakeme ödenenin yarısı kadar ücret alıyor. Ücretlerde, Avrupa'nın ilk üçündeymişiz.

HAKEMLERE VERGİ AVANTAJI

Futbol hakemlerinin bir de vergi avantajlan var. Sadece futbol maçlarını değil, basketbol ve voleybol maçları da dahil, spor yarışmalarını yöneten tüm hakemlere "çok özel bir vergi avantajı" var. Gelir Vergisi Kanunu nun "Teşvik ikramiye ve mükafatları" başlıklı 29/4. maddesinde; "spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna olduğu" belirtiliyor.