Gündem Türk-Irak sınırında kayıp keşfi

Türk-Irak sınırında kayıp keşfi

Paylaş
Türk-Irak sınırında kayıp keşfi

Eski PKK itirafçısı Beğler'in açıklamaları doğrultusunda Habur yakınındaki askeri atış alanında keşif yapıldı

Yurt dışına kaçan eski PKK itirafçısı Yıldırım Beğler’in açıklamalarının ardından Şırnak Barosu’nun başvurusu ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın onayıyla, Irak sınırındaki Habur Sınır Kapısı yakınlarında yapılacak olan kayıp kazıları için bugün askeriyeye ait atış alanında keşif yapılmaya başlandı. Keşife, Şırnak'ın Silopi İlçesi Cumhuriyet Savcısı Nazir Kuş ile 2 avukat katıldı.

Kazıya katılan Şırnak Barosu avukatlarından Nazan Birlik, Yıldırım Beğler'in beyanlarına göre tespit edilen üç yerden ikisinde kazı yapmanın çok zor olacağını söyledi. Birlik, "Kazı yapılması kararlaştırılan söz konusu iki yerde hafriyat dökülen çok geniş bir alan var. Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç'in gömüldüğü iddia edilen atış alanında yer tespiti yapıldı" dedi

BASINA YASAK!

Haberin Devamı

Habur Gümrük Kapısı’nda yıllarca güvenlik güçlerine Kürtçe tercümanlık yapan ve yurt dışına kaçan eski PKK itirafçısı Yıldırım Beğler’in açıklamalarından sonra, Şırnak Barosu’nun başvurusu Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Savcılığınca uygun görüldü. Bu nedenle sınır kapısında yapılacak olan kayıp kazısı için bugün keşif yapılmaya başlandı. Türkiye-Irak sınırındaki 47 ve 48 nolu köprülerin yanında bulunan ve askeriye tarafından kullanılan atış alanında yapılan keşife, Silopi Cumhuriyet Savcısı Nazir Kuş ve Şırnak Barosu’na bağlı avukatlar Nazan Birlik ile Kamil Özdemir katıldı.

Kazı için yapılan keşif çalışmaları nedeniyle bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, basın mensupları keşif yapılan bölgeye yaklaştırılmadılar.

Haberin Devamı

'YÜZLERCE CESET VE FAİLİ MEÇHUL' İDDİASI

Güneydoğu'da askerlere yıllarca Kürtçe tercümanlık yaptıktan sonra yurt dışına kaçan eski PKK itirafçısı Yıldırım Beğler, basın kuruluşlarına yaptığı açıklamalarda, faili meçhule kurban giden kayıp işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç’in gömüldükleri yerin yanı sıra, en az 200 cesedin gömüldüğü ve Hezil Çayı’na atıldığını önü sürdü. Beğler, “Habur Sınır Kapısı’nın yanında Hezil Çayı var. Burada 47 ve 48’inci köprüler bulunuyor. 47’inci köprü Irak’tan girişler için, 48’inci köprü ise Irak’a çıkış için kullanılan yol. İki köprü arasında bulunan bu noktaya (2'nci Bölük sınırları içinde yer alıyor), infaz edilen yüzlerce kişi, ayağına taş veya ağır bir şey bağlanarak atıldı. Bölgede infaz edilenlerin gömüldüğü en büyük alan, halk arasında mayınlı olarak bilinen, ama temiz bir bölge. Burası da yine 48’inci köprünün 500-1000 metre berisinde, Hezil Çayı ile Aktepe askeri bölgesinin arasında ‘Atış alanı’ denilen bir yer. Bu alanı herkes mayınlı bölge zanneder. Ama mayın yok normalde. Biz buranın mayınlarını temizledik ve mayınlı bölge süsü verdik. Burada bir dere (Hezil çayının devamı veya bir kolu) var. Bu derenin 20-30 metre üst kısmına da 80-90 kişi gömülmüştür” iddiasında bulunmuştu.

Ramazan İMRAĞ/SİLOPİ (Şırnak), (DHA)

Haberin Devamı